Tequila er af mexicansk afstamning, og denne alkoholiske læskedrik indtages i store mængder i fædrelandet, men også herhjemme i Danmark hvor tequila drikkes i forbindelse med druklege. Tequila er kategoriseret som en mexicansk brændevin med en alkoholprocent, der har en styrke på ca. 40-50%. Grundelementet i fremstillingen af tequila er saft, der udvindes gennem den blå agave plante. Når plantens blade er afskåret, og landmanden til sidst står med knolden, så dampkoges planteknolden i en ovn. Herefter presses saften ud, der er sukkerholdig, hvorefter det gæres inden destillering.
Hvilke typer tequila findes der?
Der findes flere varianter af tequila, men de opdeles i tre hoved varianter. Den første variant er udelukkende baseret på 100% agave. Den anden type er kendetegnet som Mixto, hvor mindst 51% af indholdet er blå agave. Den tredje variant er det, der er kendetegnet som Mezcal.
I Danmark kan de fleste nikke ja til, at de har set flasken med den røde hat. Det er nok den tequila, der er mest kendt herhjemme. Denne tequila er én blandt flere tequilaer, og nogle kategoriseres ud fra indholdet af 100% agave.
- Reosado er kendetegnet ved at den typisk er lagret på fad i 3-12 måneder.
- Blanco også kendt som Silver er ulagret, hvilket betyder, at det er ren agavesmag.
- Añejo lagres på fad i 12 måneder, og hvis det skal være mere eksklusivt, så lagres det længere tid og kaldes Extra Añejo.
Hvem opfandt tequila?
Tequila er ikke den eneste alkoholholdige drik, hvor grundelementet er agave, og titlen kommer af byen Tequila, hvor drikken blev opfundet. Der er flere alkoholdrikke, der indeholder agave, men grundet internationale traktater er titlen tequila beskyttet. Producenter af alkoholdrikke udenfor den beskyttede region, kan ikke markedsføre deres produkt som tequila, men flere regioner har det, der kaldes Mezcal. Det vil sige at langt før ”tequila” blev opfundet i Jalisco regionen i det 16. århundrede , så havde Aztekerne fremstillet alkohol ved at gære saften fra agaveplanten. Den kaldte Aztekerne Octli, der i dag er bedre kendt som Pulque.
Hvorfor er der en orm i tequilaglasset?
Det vides ikke med helt sikkerhed, hvorfor der er en orm i tequilaglasset, men nogle mener, at det blot er et marketing trick for at skabe støj omkring produktet. Man vil typisk se ormen i Mezcal drikke, og nogle mener at oprindelsen kommer fra Aztekerne, der tilføjede ormen for at få en indikation af styrken. Fra forbrugernes synsvinkel anses ormen for at være et tegn på den kvalitet, som drikken har. Det skal her siges, at ormen lever på agaveplanten, og alt efter farve vurderes kvaliteten.