Hvordan udføres en øjenoperation?

hvordan foregår laseroperationer?

En øjenoperation er en operation, der bliver foretaget med laser. Operationen anvendes, når man vil korrigere synet fx rette op på langsynethed, nærsynethed eller bygningsfejl. Operationen foregår på følgende måde:

1. Man indleder altid med en forundersøgelse. Det vil sige, at patientens øjne bliver grundigt undersøgt, og man får en samtale med en øjenlæge, hvor man fx også kan få afklaring på eventuelle tvivlsspørgsmål. En forundersøgelse er obligatorisk, og det er her, at man vurderer, om en øjenoperation er den rette løsning.

2. Hvis øjenoperationen er den rette løsning, og patienten ønsker at få foretaget operationen, vil det foregår under lokalbedøvelse. Øjnene bliver bedøvet med særlig bedøvende væske, hvilket altså betyder, at operationen foregår, mens du er vågen. Du har også dit eget, almindelige tøj på, mens du ligger på en briks.

3. Selve operationen tager kun ca. 30 sekunder og foregår ved, at laseren skraber 1/1000 mm af øjets hornhinde ad gangen. Det hele foregår ved en computerstyret laser, hvor der forud for operationen er foretaget en simuleret operation.

4. Efter operationen kan dit syn være en smule påvirket, men bare efter 24 timer vil det være normalt. Bivirkninger er sjældne, og derfor er det normalt heller ikke nødvendigt med en sygemelding fra arbejdet.

4. Selvom det hele er normalt kort tid efter operationen, så kan det være en god ide at:

  • vente med at køre bil til dagen efter operationen
  • vente med sport til en uge efter operationen
  • bruge solbriller i sollys i 3 måneder efter operationen

Læs mere om laser øjenoperation her