Hvordan skriver man en ansøgning?

Du er på udkig efter drømmejobbet og finder et jobopslag fra drømmevirksomheden, som søger en medarbejder med dine kvalifikationer, men hvordan skriver du den rette ansøgning, som vækker interessen hos den rekrutteringsansvarlige? Du er ikke alene om at søge stillingen, og det er ikke alle ansøgere, der for en chance med en jobsamtale. Læs med her så du kan blive klogere på, hvad du skal gøre, inden du skriver ansøgningen, og hvilke vinkler og punkter, din ansøgning skal indeholde, så din ansøgning bliver rykket over i bunken for potentielle medarbejdere.

Hvordan skriver man en ansøgning? Hvad skal den perfekte ansøgning indeholde? Opbygning af ansøgning. Struktur på ansøgning.

Research virksomheden.

Det er vigtigt at du afsætter tid til at læse mere om virksomheden, som du ønsker at sende din ansøgning til. Det giver ekstra point, når den rekrutteringsansvarlige kan læse, at du har undersøgt virksomheden og dermed viser interesse. Hop ind på deres hjemmeside og læs om deres foretagende, formålet og evt. produkter, services og løsninger. Det vil styrke begrundelsen for, hvorfor du netop søger stillingen.

Eksempelvis hvis virksomheden tilbyder hjemmehjælp til ældre borgere i din kommune, så er en vinkling, at du selv er i kommunen og gerne vil bidrage med din hjælp, og at du gerne vil opnå noget større ved at hjælpe de ældre, der har brug for en ekstra hånd i hverdagen.

Under din research af virksomheden så er det altid en god idé også at søge efter virksomhedens forbindelser på LinkedIn, hvor du kan være heldig, at en af dine forbindelser har en tilknytning til virksomheden eller personer med en relation til virksomheden. Netværk er en vigtig del i jobsøgningen og en god indgangsvinkel til, hvordan du kan overbevise virksomheden om, at du er den rette kandidat til jobbet.

Gå i dybden med det de søger hos kandidaten.

Læs jobopslaget grundigt og lav en brainstorm over hvordan du imødekommer, det de efterspørger hos den potentielle medarbejder. Kom ind på hvorfor det har vakt interesse hos dig at søge netop denne stilling, hvor du kort beskriver, at du er den rette kandidat, fordi du er tiltrukket af de arbejdsopgaverne, og at du er en nysgerrig og opsøgende person af natur. Husk på at din ansøgning skal skille sig ud, da du ikke er den eneste med interesse i jobbet. Det anbefales, at du i din ansøgning har beskrevet, hvad du kan bidrage med både rent fagligt, men også på personligt plan til det sociale i arbejdsmiljøet. Skriv gerne et kort afsnit om dine ambitioner og personlige aspekter som hvad du foretager i fritiden. Det er vigtigt, at du holder dig inden for en A4-side og fanger opmærksomheden allerede i starten af ansøgningen. Øvrige punkter, som er mere generelle, kan indgå i dit CV.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Fremhæv allerede i starten din interesse og din baggrund som relaterer sig til arbejdet, hvor du med en fængende overskrift fanger læserens opmærksomhed. Fremlæg kort dine vigtigste kompetencer samt erfaringer, som du mener, du vil sætte i spil for at opfylde de krav, der er til kandidaten. Tænk i baner hvor du i opbygningen først har din motivation, dernæst din uddannelsesbaggrund og erfaring. Fremhæv hvordan du arbejder selvstændigt og i teams. Afslutningsvis kan du tilføje indhold omhandlende dig som person, og hvad du f.eks. har af hobbyer. Sørg for at der er en god balance mellem det faglige, det der efterspørges og det personlige. Når du beskriver dig selv, så være varsom med at rose dig selv til skyerne. Hold det på et niveau hvor du inddrager tidligere erfaringer; ”Jeg kan arbejde selvstændigt alt efter opgavens type, men jeg er også en god teamplayer, der vægter sammenholdet på arbejdspladsen højt”. Hvis du i forbindelse med et tidligere arbejde har opnået noget stort, der har betydning for det arbejde, du søger, så skriv det endelig. Det kan være at du har deltaget i et kursus, som har styrket dine kompetencer, og at du derfor er ”up to date” med ny viden indenfor feltet. Husk derfor kvalitet frem for at postulere.