Hvad skal jeg gøre hvis jeg ikke kan sove?

Det kan til tider være svært at falde i søvn, men det er essentielt for din sundhed, at du sover. Dit helbred kan tage skade af for lidt søvn, fordi kroppen har brug for at samle energi til næste dag. Når du sover, vil kroppens hormoner udsende de vigtige stoffer, så du ikke går kold på en travl dag. Der er ikke et konkret svar på, hvor længe du skal sove, men en tommelfingerregel er 7-8 timer dagligt. Det er, hvad kroppen har brug for, så du bliver frisk og sund i sindet. Flere danskere døjer desværre med mangel på søvn, som har en negativ påvirkning på ens effektivitet. Et af de væsentlige punkter, der påvirker ens psyke, er angsten for ikke at falde i søvn, og det i sig selv har stor betydning for søvnproblemet.

I sjældnere tilfælde kan søvnmangel betyde, at du skal søge lægehjælp, men inden da kan du gøre meget for selv at hjælpe din krop til en god nattesøvn. Helt enkelt kan en gåtur i nærområdet medvirke til, at kroppen kan stresse af, fordi du får motioneret. Hvis du ved, at du har svært ved at sove så gem turen til senere på dagen. Det handler om at påvirke dine søvnvaner i den positive retning, og det kræver lidt arbejde, men resultatet kan ses både psykisk og fysisk gennem den adfærd, der forbedres med de anbefalede søvntimer.

Hvad skal jeg gøre hvis jeg ikke kan sove. Gode råd til søvnproblemer.

Gode råd til hvad du kan gøre, hvis du ikke kan falde i søvn.

  • Undgå at bruge din smartphone lige inden du går i seng. Det stimulerer hjernen lige inden nattesøvnen, så du får svære ved at falde i søvn, fordi hjernen ikke når at afkoble. Læg derfor telefonen fra dig i god tid helst en time før du ved du skal i seng.

  • Løs hverdagens opgaver i god tid og ikke om natten, så du har tid til noget afspænding eller kvalitetstid med familien. Husarbejde eller et projekt, der lige skal finpudses, skal ikke forskydes, men ordnes i god tid, da det er en stressfaktor, som gør kroppen udmattet med negativ effekt på søvnen.

  • Gør det til en vane for dig selv at vågne samme tid hver dag. Det gælder også de dage, du har fri. Din hjerne har et indre ur, som nulstiller sig selv hver morgen, når du vågner fra din nattesøvn.

  • Sengen bør kun bruges om natten, og derfor skal du ikke sove i løbet af dagen. Din krop og hjernen har som benævnt brug for ca. 7 timers søvn for at være fuldt opladt, så det går ikke, at du lige sover 2 timer efter arbejde, hvis du har søvnproblemer. Du kan være træt, men når du har brugt 2 timer i sengen, så har du kun 5 timer til natten.

  • Hold dig fra koffeinholdige drikke om aftenen. Koffein er ikke er middel, der giver dig energi. Det er et stof, der blokerer de hormoner, som fortæller kroppen og hjernen, at du er træt.

  • Balanceret kost og væske er vigtigt for nattesøvnen. Din nattesøvn skal ikke afbrydes eller forhindres af, at du har spist for lidt, spist for meget eller drukket for meget.