Hvad stiller man op med et dødsbo?

En dødsboadvokat hjælper dig gennem en svær proces.

Er du enten i den situation, at du ejer en bolig og gerne vil fjerne ansvar fra dine arvinger, når du en dag ikke er her mere, eller sidder du som arving til et dødsbo, så kan du med fordel læse med her. Der er mange opgaver og flere instanser, som man skal have styr på ved et dødsbo. Derfor kan det også være at foretrække, at man som ejer eller arving involverer en dødsboadvokat, som kan hjælpe dig med bobestyrerbehandling.

Hvad indebærer et dødsbo?

Alle ejendele, værdier og gæld er en del af et dødsbo. For at garantere, at boet gøres op og fordeles rigtigt, behandler skifteretten sagen. Skifteretten er en afdeling af en byret, og det er den skifteret, som tilhører området, hvor den afdøde boede, som har sagen. Der er flere elementer, som afgør, hvorledes et dødsbo skal skiftes, ikke må skiftes eller kan skiftes. Helt lavpraktisk indebærer det, at den afdødes formue skal skiftes til arvingerne. Det er også op til skifteretten at vurdere og bestemme, hvorvidt et dødsbo skal behandles af en advokat, som er specialiseret inden for dødsbo-sager.

Det er de færreste, der har meget erfaring med at overtage et dødsbo, og derfor kan der også være meget at overskue i forhold til skifteretten og Skat blandt andet. Måske står man som arving også en situation, hvor sorgen overskygger overskuddet til at håndtere praktiske opgaver. I det tilfælde kan det være en stor hjælp at have en professionel til at vurdere og behandle sagen, også kaldet en bobestyrer.

Hvad hjælper en bobestyrer med?

  • Møde mellem bobestyrer og arving. 

Først og fremmest giver bestyreren arvingen eller arvingerne et overblik over processen, så parterne er indforstået om forløbet. Her er det en god idé at for aftalt, at bobestyreren holder arvingerne orienteret undervejs. 

  • Bobestyrer sørger for at indsende en åbningsstatus til skifteretten og Skat. 

Herefter vil du som arving kunne danne dig et overblik og kende formueopgørelsen. 

  • Bobestyrer sørger for boopgørelse

I en boopgørelse er der redegjort for forløbet herunder beslutninger, der er taget fra dødsfaldet til boets afslutning. Derudover kan man i en boopgørelse finde en oversigt over dødsboets indtægter og gæld. 

Dette er nogle af de opgaver, som der skal tages stilling til ved et dødsbo. Har man mulighed for at lægge de praktiske opgaver i hænderne på professionel, så man er sikret et forløb, hvor dødsbobehandlingen behandles korrekt.