Det er et lovkrav, at alle biler skal til et periodisk bilsyn. Hvis vi antager, at du har købt en bil, og indregistreringen finder sted januar 2021, så skal det første periodiske bilsyn af personbiler foretages efter fire år. Når det første periodiske bilsyn er gennemført, skal personbilen synes hvert 2. år. Det er lovpligtigt at bilen er synet, da kontroltjekket, som udføres af synshaller, udarbejder en rapport over, hvor sikkert dit køretøj er. Bilens godkendelse har betydning for andres og ikke mindst din egen sikkerhed, når du færdes i trafikken.
Hvornår skal min bil til syn?
Hvis du er i tvivl om, hvornår det bliver din tur til at køre forbi synshallen, så kan du ved at slå din nummerplade op på internettet se datoen for sidste syn og nogle steder også datoen for næste indkaldelse. Du kan også tjekke din indbakke på e-boks, da Færdselsstyrelsen 8 uger inden sidste dato for godkendelse af bilsynet sender en indkaldelse, som du kan reagere på.
Hvilken synshal skal jeg vælge?
Du skal selvfølgelig vælge en synshal nær din adresse. Du kan anvende kortet på skat.dk, hvor du blot skal indtaste dit postnummer. Herefter kan du se de respektive synshaller i nærheden af dig, og derefter kan du kontakte synshallen. Kontaktoplysningerne kan ses til venstre på kortet, og SKAT har selv markeret de gode synshaller med en glad smiley.
Hvilke punkter indgår i kontroltjekket?
Dit køretøj skal ikke alene være sikkert at færdes i, når du er ude i trafikken, men også være med til at sikre et bedre miljø, hvorfor kontrollen også indeholder et miljøaspekt. Herunder kan du læse om, hvad synshallerne undersøger, når din bil skal synes. Synsinspektøren vil bl.a. selv køre en tur i bilen for at kontrollere teknikaliteter.
Kontrol af bilens sikkerhed:
- Styreapparatet
- Bremser
- Lygter
- Signalering
- Reflekser
- Bærende dele – fx støddæmpere
Kontrol af bilens miljøpåvirkning:
- Røgudledning
- Kulilteudledning
- Støjudledning
Hvis der ikke er anmærkninger efter kontrollen, så vil der i kontrolrapporten stå, at din bil er godkendt indtil næste bilsyn. Hvis der derimod er anmærkninger, så skal du have udbedret disse fejl, inden bilen igen skal synes inden for den tidsfrist, der er givet. Såfremt du ikke udbedre de anmærkninger, som er fremstillet i rapporten, så vil din bil ikke være godkendt til at køre på vejene, og det kan få konsekvenser, da det er ulovligt.
Hvad sker der hvis jeg ikke overholder synsfristen?
Hvis synsfristen ikke overholdes, så anses det for at være en lovovertrædelse, da alle bilejere er underlagt lovgivningen om ”Godkendelse og syn af køretøjer”. Et bødeforlæg vil sendes til dig med et beløb på DKK 2.000, som du skal betale.