Vinens temperatur er meget vigtig. Det siges nemlig at jo varmere vinen er, jo mere vil alkoholen kunne duftes og dermed ”dække over” de finere frugtnuancer, som man ellers gerne vil kunne fange, når man sætter næsen til glasset. Derudover vil vinen også føles tungere og skarpere.
Herunder vil der komme en guide til, hvilken temperatur de forskellige slags vine skal have.
Serveringstemperatur for mousserende vin
- Lette mousserende vine som Prosecco, Moscato d’Asto og Crémant, skal have en temperatur på 7-9 grader.
- Intense, komplekse og fyldigere mousserende vine som vintage champagne samt store vine fra Franciacorta, skal have en temperatur på 10-12 grader.
Serveringstemperatur for hvidvin og rosévin
- Lette, friske ikke-fadlagrede hvidvine som Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc, skal have en temperatur på 7-9 grader.
- Mere intense og fyldigere hvidvine som fadlagret Chardonnay, skal have en temperatur på 10-12 grader.
- Fede, fyldige og komplekse hvidvine som ældre vine fra Bourgogne og store californiske Chardonnay-vine, skal have en temperatur på 12-14 grader.
Husk at temperaturen hurtigt vil stige, så snart vinen er i glasset og i kontakt med rumtemperaturen.
Køletip – uventede gæster: Har du en flaske hvid-, rosé- eller mousserende vin, som hurtigt skal køles ned? Så sæt den i en spand med lige dele koldt vand og isterninger.
Serveringstemperatur for rødvin
Temperaturen på rødvin varierer meget i forhold til om du sidder udenfor, ved pejsen eller har huset fuld af gæster. Husk vin har ikke godt af at blive serveret ved en temperatur på over 20 grader. Derfor er det altid bedst at servere rødvinene lidt køligt, da vinens temperatur i glasset hurtigt vil stige til rumtemperatur. Hvis du ikke har en kølig kælder eller et vinkøleskab, kan du afkøle dine rødvine i 15-20 minutter i køleskabet eller i et kølig rum inden servering, bare husk du må aldrig ligge en rødvin i fryseren. Selve rødvinsflasken må gerne føles en smule kølig i hånden. Optimalt serveres rødvinen med en temperatur på mellem 16 og 18 grader, afhængigt af hvilken type rødvin der er tale om.
- Lette, tilnærmelige rødvine som Gamay og Pinot Noir, skal gerne have en temperatur på 13-15 grader.
- De lidt kraftigere og tungere rødvine fra Rhône, Bordeaux og Landuedoc i Frankrig, skal gerne have en temperatur på 16-18 grader.
Husk at du eksempelvis kan sætte flasken i køleskabet i 10-15 minutter før servering eller ved at bruge en vinkøler, som pakkes rundt om flasken.
Køletip – fat om stilken: Temperaturen stiger hurtigt i glasset. Hold derfor altid om glassets stilk og ikke omkring bowlen, så du ikke selv opvarmer vinen med dine hænder.
Serveringstemperatur for portvine og dessertvine
- Ruby og Vintage Port serveres gerne afkølet, men ikke direkte fra køleskabet. Tag dem ud lidt før, så de har en cirka temperatur på 12 grader.
- Tawny Port skal helst være lettere afkølet, som er en temperatur på cirka 16 grader. Sæt den derfor på køl i cirka 20 minutter.
- Andre dessertvine: Gerne afkølet. Tag dem ud af køleskabet nogle minutter før servering.