Hvordan måler man sin puls?

Puls er en term der dækker over, hvor mange slag hjertet slår pr. minut. Pulsen kan ligge indenfor et interval, der spænder mellem hvilepuls og makspuls.
Hvilepulsen er den puls man har om morgenen, inden man står op. Denne puls er altså den lavest mulige puls, man har.
Hvilepulsen er i gennemsnit 70 for kvinder og 60 for mænd. Dette tal afhænger blandt andet af kroppens fysiske form. Hvis man er i kanon form, vil hvilepulsen være lavere end utrænede, da man har trænet hjertet til at vokse sig større og stærkere, så det ikke behøver at pumpe ligeså mange gange for, at holde kroppen i gang.

Find din puls

For at finde ens puls, så er det nemmest at finde den på halspulsåren, som sidder på begge sider af halsen mellem hage og hoved. Sæt to fingre ind mod pulsåren og registrer så hvor mange slag der er. Du kan enten tælle et minut, hvis du vil finde det eksakte tal, men du kan også nøjes med ti sekunder og gange tallet med seks.

Træn med puls

Rigtig mange løbere træner med udgangspunkt i deres puls, men for at kunne dette skal man kende sin makspuls.

En simpel tommelfingerregel er at man kan finde sin makspuls ved at trække sin alder fra 220. En person på 40 år vil altså som udgangspunkt have en maksimumpuls på 180. Denne regel er dog forbundet med en stor grad af usikkerhed, da makspuls er meget individuel.
Derfor er det en god idé at lave en test af ens makspuls. For at foretage en makspuls-test er det nødvendigt at have en pulsmåler på. Tidligere kunne man kun måle pulsen gennem et pulsbælte, men i dag kan man både måle puls gennem håndleddet via løbeurer eller gennem øret ved hjælp af headset.

En god måde at foretage testen på er ved at varme om i et kvarter,  hvor du får pulsen lidt op og får varme i kroppen. Dernæst skal man løbe hen til en lang bakke man kender, og så give den 110% til man føler man er ved at eksplodere, og så holde belastningen for en kort stund. Dernæst er det vigtigt at man noterer ens puls i det man afslutter testen, hvis ikke man har en device, som gemmer dataen.

Alt efter hvad man træner efter, er der forskellige typer af intervaller med udgangspunkt i ens puls. Hvis man skal bruge pulsen til at forbedre ens evner på cyklen, kunne et interval være 2*15 minutter med 85% af ens makspuls. På den måde forbedre man ens evner over længere perioder, ligeledes kan man træne kortvarige intervaller for at forbedre evne til iltoptag.

Hvordan måler man sin puls
Hvordan måler man sin puls