Hvad er whisky lavet af?

Whisky er en alkoholisk drik, som fremstilles på basis af korn. Whisky er den oprindelige skotske stavemåde senere kom navnet Whiskey som er den Irske stavemåde og bourbon er en amerikansk produceret whisky. Produktionen af whisky sker i egne med korn som afgrøder. Den bygger på øl. De første spor af destillerier går tilbage til det 13. århundredes Kina, hvor whisky blev betragtet som medicin, som kunne kurere alle sygdomme. Whiskyen blev både indtaget og gnedet ind i huden. I dag bliver whiskyen fremstillet især i Skotland, Irland, USA og Canada, men det fremstilles også i andre som Japan, indien, Pakistan, Sverige og Danmark.

Hvad er whisky lavet af?

Hvordan bliver whisky fremstillet?

Whisky fremstilles af fermenteret byg, rug, hvede eller majs, som destilleres. Malwhisky er lavet af maltet byg. Whisky kan sammenlignes med øl uden humle, som destilleres. De første faser i produktionen inden destillering og lagring svarer således stort set til ølproduktion: maltning, tørring, mæskning og gæring. Maltwhisky bliver derefter typisk dobbeltdestilleret på kobberkedler. Whiskyen opbevares på fade ”casks” af egetræ.

Grainwhisky er whisky destilleret til en høj alkoholstyrke på enten hvede eller majs og bruges til at blende med. Grain whisky har let krop og smag, men er ikke neutral og lagres på egefad i mindst tre år.

En whisky skal være på mindst 40% og mindst tre år gammel. Når whiskyen kommer fra fadet er den ofte på 50-60% Cask strength og fortyndes ofte til 42-46%.

Farven op whisky kan være justeret med karamel og kan være koldfiltreret. Hvilket betyder at den har været kølet ned for at fjerne urenheder.

Skotsk whisky

Skotsk whisky opdeles i fem regioner:

  1. Highland: Whiskyen er røget og fyldig, den varierer meget bl.a. på grund af områdets uensartethed, alsidige fremstillingsmetode og materialevalg.
  2. Lowlands: Smagen er mindre røget, gæret og saltet end de fem andre regioner.
  3. Speyside: Regionen gennemskæres af floden Spey, som både giver navn til regionen og vand til destillerierne: whiskyen er fyldig og mildere. Speyside er også en del af Highland.
  4. Islay: En lille ø ud for Skotlands vestkyst med otte destillerier. Whiskyen får en speciel mineralsk, røget og maltet smag.
  5. Campbeltown: Tidligere et primært distrikt, men i dag er der kun 3 tilbage.

Hvilke andre lande fremstiller whisky?

  1. Irks whisky: Fremstilles i dag på få destillerier og er ofte destilleret tre gange.
  2. Amerikansk whisky: Fremstilles især på majs, og opdeles i flere typer f.eks. Bourbon.
  3. Dansk whisky: Den første danske destillerede whisky blev lanceret d. 8. maj 2009 af Jesper Paulsen, Bornholm.