Hvordan fremstilles cognac?

Cognac er en fransk brændevin af brandy-typen fra området Cognac. Cognac er destilleret hvidvin fra et afgrænset område og lagret på fad. Til fremstillingen bruges der hovedsageligt druen Ugni Blanc. Denne drue høstet tidligt og giver en syrlig hvidvin med en alkoholprocent på omkring 8%. Herefter destilleres 2 gange og lagres på fade af eg fra Limousin eller Troncais. Destillatet (eau-de-vie) lagres i mange år. Det kontrolleres løbende af kældermesteren, herefter vurderes det hvornår den ikke kan udvikle sig mere. Destillatet har nu en alkoholprocent på mellem 40-43%. Den bliver oftest blandet med andre destillater, for at kældermesteren kan få den smag, han ønsker. Enkelte producenter laver enkeltmarks-og vintage-cognac. Efter at destillaterne er blandet, hviler de op til 12 år og minimum seks måneder. Hviletiden hedder Mariage. Først nu kommer cognacen på flaske.

Cognacens kvalitet bliver målt ud fra, hvor længe den har hvilet (man tæller fra den førstkommende 1. april efter destilleringen):

  1. V.S. (Very Special) eller tre stjerner, er den yngste mærkede cognac med en alder på mindst 2 år.
  2. V.S.O.P. (Very Seperior Old Pale), V.O. (Very Old) eller Réserve, kræver en alder på mindst 4.5 år.
  3. X.O. (Extra Old), kræver en alder på mindst 10 år (indtil 2018 mindst 6 år).
Hvordan fremstilles cognac?