Kapers er uåbnede blomsterknoppe fra busken capparis spinosa (kapersbusken), som fx er udbredt i middelhavsområdet. De unge blomsterknoppe bliver lagt i lage med vineddike eller saltet. Kapers kan spises til og på tatar, pizza, pariserbøf, wienerschnitzel og smørrebrød.
Kendetegn
Kapersplanten er en lille busk. Skuddende er glatte og svagt rødfarvede med cirka 1 cm lange torne. Bladene er spredtstillede, hele og ovale med hel rand. Bladsiderne er grågrønne. Kapersplanten blomstring foregår i hele perioden fra det tidlige forart og indtil efteråret. Herefter finder man blomsterne samlet i små endestillede stande. De enkelte blomster er regelmæssige og 4-tallige med hvide med et tvist af svagt lyserøde eller violette kronblade. Frugterne er kapsler med mange frø. Rodsystemet er kraftigt udviklet og kommer dybt ned og vidt omkring. Kapersplanten når en højde på cirka 50 cm, mens bredden kan bliver over 100 cm.
Hvor kan man finde kapersplanten?
Kapersplanten kan findes mange steder i verden. Helt præcist strækker udbredelsesområdet sig fra Middelhavsområdet og Østafrika til Madagaskar, fra Mellemøsten over Centralasien til Sydøstasien, Australien og flere af øgrupperne i Stillehavet. Det er dog stadig uvist hvor kapersplanten har sit oprindelige hjemsted, da den har været dyrket i århundrede.