Mange tror måske, at grunden til vi spiser varme hveder skyldes religion, og det er delvist også rigtigt. For grunden til, at vi spiser varme hveder er, at alle inklusiv bagerne i gamle dage skulle holde fri på store bededag. Derfor producerede bageren nogle boller, som også kunne spises dagen efter. Konceptet fik egentlig en blandet modtagelse, da lyst brød var meget dyrt tilbage i 1600 tallet. Derfor tog danskerne først for alvor konceptet til sig i løbet af 1700 tallet, da prisen på lyst brød var noget alle havde råd til.
Er man interesseret i at lave sine egne hveder, så kan de laves på følgende måde:
100 gr smør
2,5 dl vand
2,5 dl mælk
50 gr gær
2 æg
2 tsk salt
2 spsk sukker
2 tsk stødt kardemomme
Omkring 1 kg hvedemel
Smelt smør og tilsæt vand og mælk, og rør så derefter gær i. Tilsæt herefter resten af ingredienserne, og ælt dejen sammen.
Når du har æltet, skal du lade dejen hæve i en times tid.
Du skal nu dele dejen op i cirka 20 boller, som skal placeres på en bageplade med 2 centimeters afstand. Placer hvederne i ovnen over et ildfast fad med kogende vand i. Hvederne skal nu efterhæve i 20 minutter over det kogende vand i ovnen. Herefter tager du vandet ud, og bager bollerne i 15-20 minutter til de er færdige. For at få den klassiske sprøde skorpe, kan man riste dem på brødrister efterfølgende.