Der findes flere grunde til, at man får høretab, og ca. 10 % af alle mennesker i verden lider af høretab af en eller anden art. Der er tre typer høretab, som igen har flere årsager.
Man kan lide af perceptivt høretab, dvs. høretab, som går ud over ens evne til at opfatte. De fine hårceller i øret er ødelagte og laver derfor ikke længere vibrationer om til elektriske nerveimpulser. Hjernens evne til at opfatte lyd er derfor svækket. Dette kan skyldes alder, støj, Menieres sygdom, medicin og arvelige anlæg. Denne slags høretab kan afhjælpes med høreapparat.
Man kan også lide af konduktivt høretab. Det er, når ens mellemøre, trommehinde eller øregangene er ramt og blokeret, så lyden ikke kommer videre til det indre øre. Dette kan skyldes ørevoks, brud på trommehinden, væske i mellemøret, hævelse, forkalket knoglekæde, manglende øregang eller brud på øregangen. Høreapparat og i nogle tilfælde kirurgi kan afhjælpe problemet.
Den tredje variant af høretab kaldes retrocochlear høretab, og den sker et sted i hjernen og påvirker din evne til at høre. Det kan fx skyldes en hjernesvulst, en hjerneblødning eller et kraniebrud.
En klassisk oversag til at man mister noget af høresansen er, at man gentagende gange bliver udsat for meget høj lyd. Eksempelvis er mange musikere udsat for nedsat høresans.