Hvad er RS-Virus?

RS er en forkortelse for ”Respiratory Syncytial” og denne virus er kategoriseret som en forkølelsesvirus. Virussen kan ramme børn og voksne i alle aldre. Typisk ses en stigning i smittetallet i perioden mellem november og maj.

Børn under 2 år, der er smittet med RS-Virus, kan få åndedragsbesvær. Det skyldes at virussen sætter sig i barnets luftveje, og det giver luftvejsinfektioner. Hvis RS-virus konstateres hos et barn under 2 år, så er det vigtigt at kontakte lægen, således at barnet kan behandles. Ved de helt små spædbørn kan symptomerne være værre, så hold ekstra øje med barnets vejrtrækning i ovenforstående periode.

Hvad er RS-virus. Symptomer ved RS-virus. Hvordan konstateres RS-Virus. Hvordan forebygges RS-virus.

Hvilke symptomer er der ved RS-Virus?

De typiske og mest sete symptomer på RS-Virus er forkølelse og feber. Hos børn vil man oftest observere hoste samt sejt slim. Derudover kan vejrtrækningen være påvirket af virussen, som man kan opfange ved barnets hurtige vejrtrækning samt besvær ved ind- og udånding. I tilfælde af at et spædbarn er ramt af RS-virus, så kan der opstå pauser mellem vejrtrækningen, og det kan medføre af barnet bliver blå i huden. Hosten og vejrtrækningsbesvær kan gøre dit barn træt og let irriteret. Det kan give smerter i halsen for voksne og børn. Man vil som forældre også opleve, at barnet har en nedsat appetit og oftest også nedsat tørst. Det er en mindre forkølelse med svien i halsen, når det gælder voksne med RS-Virus.

Hvordan konstateres RS-Virus?

Hvis I er i tvivl, om jeres barn er smittet med RS-Virus, så anbefales det altid at tage kontakt til egen læge. RS-Virus konstateres ved at lægen suger slim ud af barnets næse for at påvise at virussen findes i barnets kropssystem. Typisk vil man få svar 1 til 2 dage efter lægeundersøgelsen. Hvis barnet viser tegn på åndedragsbesvær, så vil der foretages en undersøgelse af iltning i blodet, væskebalancen og eventuelle bakterier i blodet. I sjældnere tilfælde kan lægen finde det nødvendigt, at der tages røntgenbilleder af lungerne.

Hvordan forebygges smitte af RS-Virus?

Smittespredning af RS-Virus kan formindskes ved blot at have fokus på hygiejnen. Det vil sige at den smittede person holder hænderne rene ved grundig vask og at der sprittes jævnligt. På den måde kan man forebygge smitte af RS-Virus. Hvis barnet er smittet, så anbefales det, at forældrene ikke tager barnet til vuggestuen/børnehaven, da andre børn på institutionen hurtigt kan blive smittet af virussen. Det skyldes at børnene leger med de samme legetøj på institutionen, og det bliver svært at forebygge smittespredningen, hvis flere børn har haft hænderne på samme legetøj.

RS-virussens varighed?

Hvis man har fået konstateret RS-Virus, så varer sygdommen typisk 1-3 uger. Det er en sygdom, man kan blive ramt af flere gange, men det er sjældent, at man oplever samme sygdom inden for samme vinterperiode. Når man har haft virussen, så er man beskyttet i ca. 2-3 måneder.

Hvem skal være ekstra opmærksomme på RS-Virus?

Det er yderst sjældent, at RS-Virus giver komplikationer i en grad, der medfører, at det smittede barn dør, men hvis barnet er født for tidligt, så skal man være ekstra opmærksom. Hvis barnet i forbindelse med tidlig fødsel er medfødt med hjerte – eller lungelidelser, kan varigheden være længere, da barnet kan have behov for hjælp til vejrtrækningen med en respirator eller CPAP.