Hjælp min græsplæne er fyldt med skadedyr!

Det grønne guld er desværre ikke beskyttet nok til, at skadedyr kan undgås. Alt afhængigt af hvilken type skadedyr der rammer din græsplæne, så kan der tages forholdsregler for, hvordan skadedyr kan holdes væk fra haven. Det er ikke alle skadedyr, der kan bekæmpes, og tilgangen til skadedyrsbekæmpelse varierer alt efter typen og omfanget. Denne tekst fordyber sig med gode råd og tips til, hvordan græsplænen kan beskyttes mod skadedyr, og hvordan man slipper af med de mest almindelige skadedyr, der ses i de danske haver.

Hvordan bekæmpes skadedyr i græsplænen? Gåsebiller i græsplænen, Myrer i haven, Muldvarp i græsplænen.

Hvordan bekæmper jeg gåsebiller?

Græsplænen kan være plaget af gåsebiller, og hvad, der er være end dem, er deres larver. Oftest ses gåsebiller på græsplæner, hvor jorden har det med at blive tør alt for hurtigt. Hvis græsplænen er tør, og jorden er sandet, så giver jordbunden gåsebilerne gode muligheder for hurtigt at sprede sig og volde store problemer for haveejeren. Gåsebiler er en plage for græsplænen, da de spiser græsrødderne. En fugtig græsplæne er et ”no go” for gåsebiller, som mest af alt finder tørre områder på græsplænen attraktivt. Hvis der tilmed er anvendt en topdressing bestående af kompost, kan det holde jordbunden fugtig i længere tid.

Forebyggelse mod angreb fra gåsebiller er alt sin enkelthed fugtighed, men hvad gør man, hvis de allerede befinder sig på græsplænen? Det lyder mere voldsomt end, hvad det er, men det er effektivt og simpelt. Det eneste, du skal gøre, er at fylde en hvid skål med vand, men være opmærksom på at kanten er lav, så gåsebilerne kan bevæge sig op og ind i skålen. Herefter vil de drukne i vandet, og græsplænen vil efter noget tid være fri for gåsebiller. Hvis plænen er plaget i et større omfang, så kan nematoder anvendes eller professionelt hjælp.

Hvordan fjerner jeg myrer fra græsplænen?

Hvis der er opstået bare pletter på græsplænen, så kan det være et tegn på, at der er myrer. Det skyldes myrernes måde af bevæge sig på, hvor de skubber jorden under græsset, og det skaber ujævnheder og buler. Det er ikke et kønt syn, når der opstår bare pletter på græsplænen. Når disse buler ikke er trykket ned igen, kan plæneklipperen desværre forårsage skade ved at hive i jordknoldene, som giver bare pletter på græsplænen.

Inden plæneklipperen sættes i gang, så er det en god idé at finde ujævnheder og trykke dem ned med skoen, så plæneklipperen ikke høster jordknoldene. Hvis det viser sig, at myreproblemet er større end først antaget, så kan myregift anvendes, men her skal man være opmærksom på ikke at bruge giften i overdoser. Læs altid brugsvejledningen eller søg hjælp hos en ekspert i bekæmpelse af myrer.

Bekæmpelse af muldvarper.

Nu til et af de helt store skadedyr som forårsager pletter på græsplænen. Hvis græsplænen er nær et naturområde, så kan der potentielt være fare for, at muldvarpen kommer. En effektiv måde, der forebygger angreb fra muldvarper, er at investere i udstyr, som kan forstyrre/skræmme muldvarpen. De er nemlig ikke glade for, at der er aktivitet over dem.

Hvis et muldvarpeskud findes så anbefales det, at man fanger skadedyret og skiller sig af med det. Græsplænen kan have kedelige og store pletter efter et muldvarpeskud, men det kan udbedres ved at jævne skuddet og fjerne rester som sten. Fyld herefter med jord og brug eventuelt muld. Det er vigtigt at efterså det græs der er på pletterne, så græsplænen atter kan blive nydelig.