Hvorfor nyser man?

Et nys kan faktisk sammenlignes med en dørmand. Hvis der er uønskede gæster i slimhinderne, så er kroppens funktion at smide dem ud via et nys.
Nys er altså en måde, hvorpå kroppen renser slimhinden for irriterende stoffer eller fremmedlegemer. Når slimhinden er irriteret, sender den et signal til hjernen om, at det er på tide at rense ud og derfor nyser vi.

Næsen er indrettet med små hår der kaldes cilier, når de opdager at der er fremmede partikler beder de hjernen om et nys.

At nyse er en naturlig refleks, og du kan derfor ikke styre hvornår, eller hvor tit du skal nyse. Grunden til at vi ikke selv kan styre hvornår vi vil nyse er, at hjernen ikke tør overlade vigtige opgaver til bevidstheden. Derfor tænker du heller ikke over, at du trækker vejret.

Hvis man er allergiker, vil man typisk nyse mere end gennemsnittet. Det skyldes at allergikeres slimhinder, er mere overfølsomme overfor fremmedlegemer i næsen.

Når du nyser så skyder din næse op til 40.00 mikroskopiske dråber ud af næsen, med 150 kilometer i timen. Derfor vil andre sætte pris på at du holder dig for næsen når du nyser.

Hvorfor nyser man