Hvordan opstår kræft?

Kræft er en forfærdelig sygdom, som rammer en ud af ti. Kræft er en sygdom der kan opstå i menneskers celler, hvis de begynder at vokse uden grund og ude af kontrol.

Menneskekroppen består af milliarder af celler som hele tiden bliver udskiftet. Hver gang en celle dør, bliver den erstattet med en ny. Nye celler bliver skabt ved at gamle celler deler sig.

Nogle gange sker der dog en fejl i en celle når den skal dele sig. Når det sker så vil kroppen i første omgang selv forsøge at reparere de ødelagte celler, og hvis ikke den kan finde ud af det, er cellen programmeret til at begå selvmord.

Når der sker en fejl i celledelingen, så opstår der det man kalder en knude. En knude kan henholdsvis være god eller ond. De gode er dem der på et tidspunkt begår selvmord og dermed går i sig selv.

Ondartede knuder består af celler, som nægter at lytte til kroppens programmering om selvudslettelse. I stedet for at begår selvmord, så vælger cellerne at dele sig, så der bliver flere og flere skadelige celler i kroppen.

Nogle laster kan påvirke cellerne til at opføre sig ondartet, eksempelvis er rygning en ting som påvirker cellerne negativt.

Er man ramt af kræft, vil man typisk få kemoterapi som behandling. Kemo er i sig selv også skadeligt for kroppen, men kan være med til at slå de skadelige celler ihjel.

Hvordan opstår kræft
Rygning kan give kræft