Hvad er et billån?

Står du og skal til at købe bil, så er det ofte en større investering. De fleste har ikke så store beløb stående på deres konto, så de kan betale kontant for bilen. Derfor finansieres bilkøbet ofte af et billån.

Hvad er et billån?

Hvad indeholder lånet?

Når du låner penge gennem et billån, så stilles bilen typisk som sikkerhed for lånet. Hvilket betyder at låneudbyderren kan overtage din bil og kan dermed sælge bilen, hvis du ikke tilbagebetaler dit lån. Når du skal købe bil, skal du typisk selv betale 10-20% af bilens købspris, resten af beløbet kan du låne via et billån. I første omgang skal låneudbyderen først kreditvurdere dig, således de er sikre på at du kan betale lånet tilbage igen. Det er typisk at lånet bliver tilbagebetalt på 5-7 år. Denne tidsramme sættes for at du løbende tilbagebetaler lige så meget, som bilen løbende taber i værdi.

Fast eller variabel rente?

Du har mulighed for at vælge mellem enten fast eller variabel rente på dit billån. Det er dog ikke altid at udbyderne kan tilbyde begge renter. En ting er fastlagt og det er at du selv skal overveje om du vil have sikkerhed for, hvor meget om du skal betale løbende i ydelse på dit billån, eller om du er villig til at gamble med en lidt billigere rente lige nu.

Skjulte omkostninger?

Gennem en længere periode har billån været kritiseret for skjulte omkostning, som ikke bliver oplyst korrekt. Det drejer sig eksempelvis om startgebyrer eller løbende gebyrer, som kan være høje selvom rentesatsen er lav. Betydningen af dette er at forbrugeren tror at lånet er billigt og derfor ikke er opmærksom på de større gebyrer i det samlede regnestykke.

Derfor anbefales det altid at man indhenter flere tilbud på billån fra forskellige låneudbydere.

Hvem udbyder billån?

Oftest kan du låne til køb af bil i den egen bank eller i andre banker. Derudover er der mange af de større bilhuse, bilforhandlere eller bilsælgere, som tilbyder finansiering af bilkøbet gennem egne lån. Dette kan tit være et godt alternativ til et lån i banken, da de jo samtidig tjener på den bil du vælger at købe.