Hvilke vitaminer skal man bruge?

For at kroppen skal fungere optimalt, er det vigtigt, at man får de rigtige vitaminer indenbords. Vitaminer kommer gennem en varieret kost, men kan også suppleres gennem kosttilskud.

De forskellige vitaminer man skal bruge, er dækket af et enkelt bogstav. De bogstaver man har brug for er: A, B, C, D, E og K.

A, D, E og K er vitaminer der er fedtopløselige. De findes i mad, og bliver derfor optaget gennem fed mad.

Det smarte ved denne type vitaminer er, at kroppen kan lagre disse vitaminer i fedtdepoter, og dermed kan kroppen klare sig uden nye i flere måneder. Selvom man får D-vitamin gennem kosten, så er solen den primære kilde til D-vitamin. Det betyder, at det i vintermånederne er svært at få nok D-vitamin, hvorfor det kan være nødvendigt at supplere med ekstra D-vitamin.

Vitaminer har forskellige funktioner. De fleste vitaminer har den funktion, at de vedligeholder ens skelet.  B- vitamin er en de vitaminer der ikke vedligeholder skelettet, men til gengæld har B-vitamin den funktion, at det omsætter vores madindtag til energi.

Hvordan får man vitamin

A-vitamin findes i animalske produkter som eksempelvis fisk, æg og mejeriprodukter.  Man får B-vitamin gennem eksempelvis kornprodukter eller indmad, og derudover findes det blandt andet også i frugt og grøntsager.
Især frugt som kiwi og bær er eksempler på måder at få C-vitamin, men også andre frugter og grøntsager indeholder et højt koncentrat af C-vitamin. Som det tidligere blev nævnt, så får man D-vitamin gennem solen, men man får dem også gennem kosten, og her er kilder som æg og fede fisk gode kilder til D-vitamin.
E-vitamin optages gennem kornprodukter, æg og ost.
Skal man bruge K-vitamin, så er den bedste metode til at optage denne form for vitamin at spise mørkegrønne grøntsager, det kan eksempelvis være gennem broccoli, kål og spinat.

Hvilke vitaminer skal man bruge