Hvad koster vand? Se forbrugsvaner og m3-pris

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vandpriserne er høje. Priserne bliver ved med at stige og som privat husholdning er det værd at holde øje med, hvor meget du egentlig kommer af med for en m3 vand.

Rigtig mange spørger sig selv: Hvad koster en m3 vand? Svaret får du her: I 2021 koster det 53,90 kr. inkl. moms at bruge en m3 vand. Det svarer til, at en liter koster 0,0539 kr. Derfor kan det altså stadig betale sig at købe vand fra vandhanen frem for flaskevand, hvis du nogensinde har været i tvivl om dette.

En gennemsnitsdansker bruger ca. 50 m3 vand om året, hvilket svarer til omtrent 4000 kroner. Halvdelen af vandforbruget går til bad og anden form for personlig hygiejne. En tredjedel går til at skylle ud i toilettet og en tiendedel går til at vaske tøj:

Opdeling af danskernes gennemsnitlige vandforbrug (2021)

cirkeldiagram med danskernes vandforbrug

Når du køber vand, betaler du for en række ydelser. En af dem er at vandet skal pumpes op fra undergrunden, filtreres og sendes ud til danskerne. Derudover betaler du for, at vandet, der bliver sendt ud i vandhanerne, bliver kvalitetstestet. 

kvalitets testet.