Tofu består af sojabønner, og man kan beskrive det som en slags vegetarisk sojabønneost. Sojabønnerne skal koges, males og filtreres, før de bliver til tofu.
Tofu er en type af ost, som minder om en klassik blød ost. Osten stammer oprindeligt fra det kinesiske køkken, men kan i dag købes i langt de fleste lande.
Tofu er stadig mest udbredt i det asiatiske køkken, særligt Kina, Japan og Korea er alle lande, som bruger osten.
Forskellen på den ost vi normalt spiser og tofu er, at tofu er lavet på sojabønner. Da sojabønner har et højt naturligt indhold af protein, er tofu som udgangspunkt en relativ sund spise.
Den høje procentdel af protein i tofu gør, at mange vegetarer bruger tofu som erstatning for kød. Proteinindholdet i tofu er dog kun på 40% af kød, og derfor kan det være nødvendigt at finde andre proteinkilder, hvis man er vegetar.
Tofu indeholder forholdsvis meget planteøstrogen, hvilket kan have en skadelig effekt på kroppen, hvis man indtager store mængder tofu.
Typisk bliver tofu skåret i tern eller skiver, og den egner sig særdeles godt til stegning. Man kan også bruge den i sammenkogte retter eller salater.