Hvad er tyggegummi lavet af?

Tyggegummi er lavet af gummi, som typisk er overfladebehandlet med sirup. Tyggegummi kan også have tilsat smag og farve i selve gummimassen, som det er fremstillet af. Tyggegummi hedder ‘tyggegummi’, fordi det er fremstillet af gummityper, som man kan tygge. Man tilsætter blødningsmiddel eller emulgator i gummimassen for at gøre den blød og tygbar.

Gummimassen opvarmes og bliver æltet ved høj temperatur. Nogle gange bliver gummimassen afkølet, og sødemidler og smagsstoffer bliver tilsat. Herefter bliver det kommende tyggegummi overtrukket med sirup, indtil det får den rigtige form. Efter polering og pakning er den bløde gummimasse blevet til det tyggegummi, som vi kan købe og nyde.

Tyggegummi-mærker

Der findes mange forskellige slags tyggegummi-mærker, hvor vi i Danmark mest af alt kender til mærker som Stimorol og V6. Mentos er en af de nye spillere på markedet og har et godt brand, der potentielt godt kunne (og måske allerede) taget markedsandele fra de store spillere. Et andet mærke, vi alle kender og kan lide, er Hubba Bubba-tyggegummi.

Store tyggegummi-mærker var blandt andre Sorbits og Shake, Yenka, Funny-mærkerne. Sorbits er helt udgået, hvorimod Shake, Yenka og Funny fik et godt comeback som cult-tyggegummier.

Nikotintyggegummi

Tyggegummi er i mange år brugt som middel til rygestop. For mange var helt almindelig tyggegummi et godt middel/værktøj til rygestop. Det så medicinalbranchen en mulighed i og har udviklet nikotintyggegummi, der i dag kan købes på apoteker, helsekost-butikker, supermarkeder, kiosker og diverse webshops. Tanken med nikotintyggegummi var at vænne folk af med sundhedsskadelig rygning. I dag opdager man dog, at en del mennesker i lige så høj grad bliver afhængig af nikotin i tyggegummi, trods du stopper med at ryge cigaretter, cigar eller pibe.

Sukkerfrit tyggegummi

I gamle dage var der et meget lille udvalg af sukkerfrit tyggegummi. I dag er det meste tyggegummi sukkerfrit, da sukkeret er skadeligt for tænderne.

Er tyggegummi sundt?

Ja, sukkerfrit tyggegummi er sundt for både vores mundhygiejne men også generelt, da ‘gummiet” vi tygger på i processen stimulerer spytdannelsen i munden, og spyt indeholder bakteriedræbende enzymer. Så tyg endelig løs!

Hvad er tyggegummi lavet af og er det sundt?
Hvad er tyggegummi lavet af og er det sundt?