Hvad er OCD?

OCD dækker over betegnelsen ”Obsessive Compulsive Disorder”. OCD er en lidelse, som giver tilbagevendende tvangstanker og/ eller tvangshandlinger.
Du har sikkert prøvet, at du blev nødt til at vende tilbage for at tjekke om huset nu også var låst, selvom du godt ved at der er. Måske skal du tage højre sko på før venstre, eller noget skal stå på en bestemt måde, selvom det er ligegyldigt. Det er eksempler på OCD lignende tendenser.

Det betyder altså folk med den her psykiske lidelse har nogle bestemte ting, de skal gøre, selvom logikken måske siger det er unødvendigt.

Mange sportsudøvere har også OCD lignende træk. Et af de mest kendte eksempler er tennisspilleren Rafael Nadal. Hans dunke skal altid stå på en bestemt måde, ligesom hans konsekvent retter på hans hår og tøj uden grund.

OCD kan også vise sig i form af tvangstanker, hvor uønskede tanker konstant popper op. Det kan eksempelvis være en frygt for at blive beskidt. Derfor kan der konstant dukke tanker op om, at man skal i bad, eller vaske hænder.

Omkring 100.000 danskere lever med OCD i en eller anden grad.

Man kan behandle OCD via SSRI produkter, som er lavet til at ligge en dæmper på tvangstanker og tvangshandlinger. Medicinen holder desværre kun symptomerne nede, imens man er på den. Det betyder, at tvangen dukker op igen, ligeså snart man dropper medicinen.

Hvad er OCD
Gentagende vask af hænder er et eksempel på et karaktertræk på OCD