Hvad er laktose?

Laktose er et mælkesukker, som findes i mælkeprodukter. Lakt stammer fra det latinske udtryk for mælk lacte og tose er det latinske navn for en sukkerart. Derfor hedder det laktose.

Hvad er laktose?
Hvad er laktose?

Laktose allergi

Mennesker kan lide af laktose-allergi eller laktose-intolerance, og det betyder, at deres kroppe ikke tåler laktose, fordi de mangler det enzym i kroppen, som spalter laktose, lactase, og man kan derfor ikke optage det i kroppen. Tyktarmens bakterier nedbryder laktose i stedet for enzymet lactase, som burde gøre det, og dette resulterer i mavesmerter og diarre.

Hvor findes laktose?

Laktose findes i alt naturligt mælk, det vil sige sød-, let-, mini-, skummet-, kærne-, og kakaomælk. Laktose findes også i fodvarehvor man anvender mælk, det kan være produkter såsom fløde, friske oste og is.

Hvor findes laktose ikke?

Laktose findes ikke i fersk kød, fisk, fjerkræ, æg, frugt, grøntsager, mel, sukker og gryn. Derudover findes laktose heller ikke i olie, nødder og frø. Desuden er laktose indholdet så lavt i smør, margarine og faste oste så lille, at de allerfleste kan det helt uden problemer selvom det er mælke produkter. Husk der er selvfølgelig ikke laktose i laktosefrie produkter.