Hvad er gluten?

Gluten er et proteinstof, som du kan finde i alle kornsorter. Fx hvede, byg, rug og havre, og i mel såvel som pasta. Gluten kan fx få brød til at hæve. Gluten kan være svært at fordøje, og flere mennesker lider af glutenallergi. Glutenallergi bliver konstateret ved en blodprøve, hvor du tjekkes for antistoffer mod gluten samt transglutaminase (Tdg).

Madvarer, der indeholder gluten, kan fx erstattes med produkter af quinoa, majs, ris og boghvede, som man eksempelvis kan lave mel og müsli af.

Hvad er gluten?
Hvad er gluten?

Symptomer på glutenallergi

Det variere fra person til personm men de hyppigste symptomer på gluten allergi er:

  • Væksthæmning og vantrivsel hos børn
  • Oppusthed og maverumlen
  • Kronisk diarré
  • Vitamin/ mineralmangel
  • Vægttab eller kronisk lav vægt
  • Træthed (på grund af jern-eller blodmangel)
  • Kløende udslæt, der skyldes hudsygdommen “dermatitis herpetiformis”
  • Påvirket leverfunktion

Hvordan behandles glutenintolerance

Behandlingen er glutenfri diæt hele livet efter vejledning fra en uddannet diætist. Overordnet bør man som minimum disse råd:

  • Indtagelse af ris, hirse, majs, soja, kartofler mm.
  • Undgå at indtage mad eller drikke, som indeholder mel fra hvede, rug eller byg
  • Undgå øl der er brygget på korn
  • I starten bør man undgå mælkeprodukter på grund af laktoseintolerans
  • Man bør tage tilskud af jern og kalk samt multivitaminer for at sikre, at man indtager de anbefalede mængder.