Hvad er en Yeti? Den afskyelige snemand

Hvad er en Yeti? Det er der nok mange, der på et eller andet tidspunkt har undret sig over. En Yeti er en primat-kryptid, hvilket betyder at det er en abe der er videnskabelig ukendt, et såkaldt skjult dyr.

En Yeti går også under navnet ”den afskyelige snemand” og påstande fra beboere på Himalaya bjergene, hævder at dette væsen skulle eksistere. Der er dog ingen beviser for at en yeti eksisterer. Dog hævder flere bjergbestiger at have set en yeti eller fundet spor efter den.

hvad er en yeti?
hvad er en yeti?

Hvornår blev den første Yeti spottet?

I omkring Nepal findes der mange forskellige fortællinger om personer, som har oplevet yeti’en. Det siges dog, at det var omkring 1925 at den første officielle, samt offentlige omtale af en yeti oberservation kom frem. I følge omtalen var det en tysk fotograf, som havde spottet den farlige yeti.

Hvordan ser en Yeti ud?

Ifølge vidner skulle yetien enten have hvid, brun eller sort pæls. Den skulle være mellem 160 cm til 230 cm høj. Ifølge forskere og opdagelsesrejsende skulle yetien i virkeligheden være en slags hybrid bjørn, der skulle minde om en grizzly bjørn, men i dette tilfælde være et nat dyr som lever i nærheden af mennesker.

Hvordan opfører en Yeti sig?

Som tidligere nævnt er yeti’en et stort, behåret dyr. Yeti’en kommer oftest frem om natten. Ifølge myten kan yeti’en bade, fløjte og knurre, men den kan ikke tale. Derudover skulle yeti’en være stærk nok til at kunne slå mennesker ihjel med ét enkelt slag.

Er observationerne troværdige?

Hvis der personer, der har set en yeti, bortforklares disse observationer oftest med, at der er tale om et andet dyr, som kunne minde om yeti’en. Oftest er der tale om en Chu-thee, som er en lille abe, der lever ved bjergernes fod, eller forskellige arter af tibetanske bjørne, som er beslægtede med den brune bjørn.

Om dette er sandt, er stadigvæk uvist, og spørgsmålet er, om mennesket nogle sinde finder ud af, hvad en yeti er, og om den overhoved findes.