Hvad betyder det at shorte aktier?

GameStops aktie der i januar 2021 var steget til helt urimelige priser, skyldes at mange personer blev fanget i at shorte aktier. Du har måske overvejet hvad det egentlig betyder at shorte aktier, og hvad det har at gøre med GameStop. Denne artikel giver dig en gennemgang af det historiske event der er blevet sammenlignet med finanskrisen, og en forklaring af begrebet ’shorting’. Du vil også blive præsenteret for alternativer til aktiehandel, og særligt shorting af aktier, der typisk er forbeholdt større hedgefunding firmaer. 

Shorting af aktier – hvordan fungerer det

Når man siger at man shorter en aktie, indgår en aktør – typisk et større firma med stor kapital – en aftale med et firma om at låne aktier i deres firma. Denne aftale indgår de på den betingelse af at de betinger sig til at købe aktien senere. Dette kan være en god handel, hvis man kan forudse at et firma – eksempelvis GameStop – vil gå konkurs eller lide af negativ vækst. Det bliver så profitabelt for låneren hvis aktien i det pågældende firma falder i værdi, da aktien så kan købes til en lav pris. Det går til gengæld galt, hvis låneren af aktien tager fejl, og aktien stiger i værdi. Dette vil betyde at låneren skal betale både for aktien, og den rente der kommer oven i, for at låne aktien, hvilket kan blive ekstremt dyrt. Især fordi disse større firmaer typisk shorter aktier i store mængder af gangen. 

GameStop

Det var dette der skete ved GameStop. De der havde shortet aktien, havde ikke set at GameStop havde fået en investor der kunne hjælpe firmaet markant. Og så havde de ikke forudset det nærmest uforudsigelige. Det der skød prisen på GameStop aktien helt i vejret var nemlig en gruppe af Reddit brugere der sammen havde kapital til at influere markedet på samme måde som en større hedgefund. De købte aktier i GameStop, det fik prisen til at stige markant, og tvang derfor ”lånerne” til at købe aktien til ekstremt høje priser. Klik videre til YouTube for at få en dybere forklaring.

Det behøver ikke være skræmmende at investere

Du kan selvfølgelig også investere online uden at beskæftige dig med bevægelser der påvirker hele markedet. Som daytrader handler du med forskellige produkter hvor du skal forudse deres kortsigtede udvikling, typisk fra dag til dag. Saxo Bank er en udbyder af online investeringsmuligheder med 25 års erfaring. Du kan læse mere om Saxo Banks platform for online investering på deres hjemmeside. Her kan du handle trygt med eksempelvis Futures, CFD’er og valuta.