Hvorfor taber man håret?

Hårtab kan forekomme af forskellige årsager. Den hyppigste årsag er at det er generisk. Faktisk 25% af befolkningen oplever hårtab fra 25 års alderen.

Hvorfor taber man håret?

Fysiologiske årsager til hårtab

Hårets sundhed hænger tæt sammen med din fysiske og følelsesmæssige tilstand. Der findes forskellige livsstilsbetingede og miljømæssige årsager, som spiller en rolle ved tyndt hår og hårtab:

 1. Ernæring/ kost.
 2. Stress.
 3. Skader forårsaget af styling produkter, hårfarvning eller permanent.
 4. Hårekstensions
 5. Glattejern og hårtørrere

Kronisk stress er en anden hyppig årsag til telogen effluvium (TE), som betyder at hårsækkene går i dvale og afstøder i stedet for at fortsætte med at lade det vokse. Fejlernæring kan også forårsage TE, hvor håret bliver tyndt over hele hovedbunden, dog ikke altid regelmæssigt. Men selv små forandringer kan i væsentlig grad forbedre dit hårs sundhed.

Hårtab som et symptom på sygdom

Hårtab kan være symptom på en underliggende sygdom. Autoimmune sygdomme kan få kroppen til at danne antistoffer mod håret. Afstødningen kan indefra og ud resultere i pletskaldethed (alopecia areata) eller total skaldethed (alopecia totalis).

Sygdomme som for eksempel stofskiftesygdomme, sygdom i skjoldbruskkirtlen, spiseforstyrrelser, alkoholisme/stofmisbrug og andet skader organerne og forårsager ydre forandringer i hud, negle og hår. Skulle du opleve et betydeligt hårtab, kan det være tegn på en livstil-eller helbredsmæssig tilstand, som der skal tages hånd om.

Hårtab som bivirkning til medicin

Ved brug af lægemidler er en hyppig årsag til hårtab. Kemoterapi som kræftbehandling er en medicinsk årsag til hårtab. Mere almindelige lægemidler såsom p-piller kan også have hårtab som bivirkning.

Arveligt betinget hårtab

Den mest almindelige grund til hårtab er genetisk. Arveligt hårtab omtales normalt som mandligt mønster for hårtab, kvindeligt mønster for hårtab, eller androgenetisk alopeci. Arveligt betinget hårtab omfatter:

 1. Let androgenetisk alopeci
  1. I og med en person bliver ældre, kan nogle af hårsækkene ”skrumpe”. I og med hårsækkene skrumper, falder kvaliteten af hårstråene. Men med denne form for hårtab er der en god sandsynlighed for at få håret til at vokse igen.
 2. Svær androgenetisk alopeci
  1. Dette er et mere alvorligt stadie af arveligt betinget hårtab. I dette stadie skrumper hårsækkene så meget, at de ikke er i stand til at vækste mere. Denne form for hårtab ses oftest hos mænd.  I realiteten vil de fleste mænd opleve svært arveligt betinget hårtab på et eller andet tidspunkt i deres liv.