Hvorfor hoster man?

Hvad er hoste?

Grunden til du hoster, er kroppens måde at rense luftvejene for støv og snavs på. Måden du hoster på, er ved at mellemgulvet trækker sig sammen, og derved kommer luften fra luftvejen ud i stor fart.

Hvorfor hoster man?

Hvorfor hoster man?

Hoste bliver betegnet som en af kroppens forsvars mekanismer, som hjælper med at rense luftvejene. Derfor er hoste ofte et tegn på irritation i luftvejene. Det kan eksempelvis være en brødkrumme der har sat sig fast eller tegn på øget slimproduktion i luftvejene. Luftvejsinfektioner er den hyppigste årsag til at hoste. Denne form for hoste kan af og til vare i flere måneder, selvom infektionen er væk.
Decideret lunge sygdomme kan også give hoste såsom: KOL, kronisk bronkitis og astma. Du kan også opleve hoste grundet sygdom uden for lungerne. De hyppigste årsager er bihulebetændelse elle mavesyre i spiserøret. Derudover kan støvpartikler fra tobaksrøg være årsagen til hoste. Mange rygere lider af kronisk hoste, på grund af støv fra tobaksrøg.

Hvad skal du tænke over, hvis du oplever hoste?

Er der tale om små børn, som hoster skal man overveje om det drejer sig om en sygdom i luftvejene. I dette tilfælde er der ikke meget andet at gøre end at vente, til sygdommen går over. Skulle barnet hoste i mere end et par dage, bør man kontakte sin læge. Skulle barnet bare generelt have det skidt, så kontakt vagtlægen.

Skulle hosten komme pludseligt og meget voldsomt, bør der være mistanke om et fremmedlegeme i luftvejene. Dette kan være en akut livstruende tilstand, som kan resultere i kvælning. Behandlingen i første omgang er at løfte banet i benene, så hovedet hænger nedad, bank på ryggen med hul hånd. Skulle det ikke hjælpe straks, så ring 112.

Er der tale om voksne eller større børn, skyldes det ofte et fremmedlegeme, støv-eller røgpartikler eller en luftvejsfunktion. Hoste er som regel ikke usundt, men årsagen til hosten er skadelig. Derfor skal du altid opspore årsagen og bekæmpe denne.

Hvad kan man selv gøre?

Det er relativt irriterende at hoste. Husk hoste er ikke en sygdom men et symptom. I første omgang handler det om at finde årsagen og bekæmpe denne. Derfor skal du kontakte din læge, som kan udarbejde en formel for at finde hosten. I nogle tilfælde kan man ikke finde en årsag.
Husk det kan være skadeligt at dæmpe hosten uden at bekæmpe den. Så skulle du føle trang til at hoste, så gør det.

Hvordan behandles hoste?

Når du skal behandle hoste, handler det om at behandle sygdommen, som forårsager hosten.  I nogle tilfælde handler det om at hoste igennem, specielt hvis der er tale om et brækket eller bøjet ribben. Oplever du derimod hoste med sejt sekret, skal man drikke rigeligt med væske, for at gøre sekretet mere tyndtflydende. Dog kan du også få medicin, som kan gøre det lettere at hoste sekretet op.

Er hosten meget generende, eksempelvis ved tør hoste, kan hostestillende medicin anvendes. Dette skal dog altid foregå i samråd med din læge. Fordi der kan være risiko for at overse eller fremkalde en lungebetændelse.