Hvorfor får man podagra?

Podagra er urinsyregigt, og man får det, når ens blod indeholder mere urinsyre end normalt. Det kan både være, fordi du udskiller for megen urinsyre og fordi dine nyrer udskiller for små mængder urinsyre. Der er for megen urinsyre i blodet, og den bliver udkrystalliseret og aflejret i dit blod.  Krystallerne sætter sig i og omkring leddene ved dine arme og ben, hvor de giver smertefuld betændelse, podagra. Det er din krops måde at forsøge at fjerne og nedkæmpe krystallerne, som giver smerter.

Podagra kan skyldes, at man har arvet en dårlig evne til at udskille urinsyre eller, at kroppen er i ubalance mellem mængde af urinsyre og evne til at udskille den.  Det kan også skyldes en nyresygdom og være en bivirkning ved hjertemedicin. Det kan skyldes vanddrivende præparater, som får urinsyreindholdet i blodet til at stige.

Blodfortyndende tabletter, fx hjertemagnyl, kan nedsætte evnen til at udskille urinsyre. Urinsyre skabes også af den mad, du spiser, overvægt øger risikoen, og det gør hurtigt vægttab også. Psoriasis, kroniske blodsygdomme og kemoterapi kan også give en podagra.

Hvorfor får man podagra