Hvorfor får man muskelkrampe?

Muskelkrampe defineres som en pludselig, stram og intens smerte. Krampen opstår hyppigst på bagsiden af læggen og låret, samt på forsiden af låret. Krampens intensitet kan variere fra et let stik til uudholdelig smerter. Derudover kan krampen vare fra nogle få sekunder til flere minutter. Krampen kan også komme og gå flere gange, musklen vil slappe af og smerten forsvinder.

Hvorfor får man muskelkrampe?

Hvad fremprovokere muskelkrampe?

Muskelkrampe opstår ofte i trætte muskler, eller fordi man har siddet i den samme stilling i for langtid. Dårlig form og træning/konkurrencer med høj belastning øger også sandsynligheden for, at muskelkrampe opstår.

Dehydrering (væsketab) kan bidrage til krampe. Specielt hvis væske-og salttabet er stort. Fordi med et underskud af natrium og væske kan irritere musklerne og få dem til at trække sig sammen på en ukontrolleret måde.

Brugen af kreatin har været forbundet med muskelkramper. Baggrunden for dette er personlige oplevelser hos idrætsudøvere. I den forbindelse er der lanceret en teori om, at kreatinladede muskelceller kan blive så fulde af kreatin og væske, at de kan sprække. Dog har forskere endnu ikke kunne bevise at der er nogen forskel i forekomsten af muskelkrampe blandt brugere og ikke-brugere af kreatin.

Hvordan behandler man muskelkrampe?

Oplever du en krampe i din muskel, er udstrækning med til at svække krampen. Derudover vil massering af musklen hjælpe på at lindre smerten. Ved kraftige muskelkramper kan nedkøling/icing standse krampen og smerten. Derudover kan hvile og erstatning af væsketab kan også lindre krampen.

Hvordan kan man undgå muskelkrampe?

Tilstrækkelig restitution. Hvil musklerne efter hård træning.

Forbedre din styrke og form. Jo stærkere og mere veltrænede dine muskler er, jo mere modstandsdygtige er de over for udmattelse og kramper.

Vær forsigtig når du ændre fart og intensitet, særligt i slutningen af træningen.

Brug behageligt træningstøj. Undgå tøj og sko som strammer.

Sørg for god væskebalance under træning ved at drikke passende mængder med vand. Sportsdrikke er et godt valg, fordi de hjælper med at erstatte salttab.