Hvorfor får man hovedpine?

Man får hovedpine af forskellige grunde, og der findes forskellige typer hovedpine. Nogle hovedpiner skyldes stress, søvnmangel, lavt blodsukker, forhøjet blodtryk og hvis man tager megen medicin, har en uhensigtsmæssig arbejdsstilling eller er udsat for et dårligt indeklima kan det også føre til hovedpine. Nogle patienter oplever også hovedpine, når de et til dialysebehandling, og hvis man har forhøjet blodtryk, kan man få hovedpine af at anstrenge sig.

Hvorfor får man hovedpine?
Hvorfor får man hovedpine?

Spændingshovedpine

Det kan fx være spændingshovedpine, som ofte er forbundet med muskelsmerter og forkerte arbejdsstillinger. Spændingshovedpine føles ofte som smerter i begge sider af hovedet, og de opleves som lette til moderate smerter, og de forværres ikke af, at du er fysisk aktiv. Spændingshovedpine minder meget om at have et stramt bånd om hovedet. Spændingshovedpine er i de fleste tilfælde ikke kronisk, men den forsvinder og kommer tilbage med jævne mellemrum.

Kronisk spændingshovedpine

Du kan også lide af kronisk spændingshovedpine, som antageligt skyldes en fejlkodning i smertesystemet, som gør hjernen overfølsom over for smerte. For at lide af kronisk spændingshovedpine skal man have hovedpine enten hver dag eller hver anden dag. Man kender ikke den nøjagtige årsag til smerterne.

Migræne

Migræne er ofte forbundet med hovedpine sammen med andre symptomer som kvalme. Kvinder er mere udsatte end mænd, når det kommer hovedpine som migræne, og forskere mener, at årsagen er det kvindelige kønshormon østrogen.

Klyngehovedpine

Klyngehovedpine kalder man også for selvmordshovedpine, fordi smerterne er så voldsomme, at mange får lyst til at hoppe ud af vinduet, når de oplever den.

Hovedpine rammer ofte kvinder end mænd

Det er ikke altid til at forudse, hvem der rammes af hovedpine. Hvis vi kigger på spændingshovedpine er denne nogenlunde fordelt lige mellem kønnene, hvorimod migræne ofte rammer flere kvinder end mænd. Hvad er grunden så til dette? I følge undersøgelser skyldes det hormoner. Forsker har bevist at østrogen har en finger med i spillet i forhold til udviklingen af migræne. Eksempelvis hormonel migræne fremtvinges under menstruation, fordi der sker en ændring i hormonstatussen. Mænd oplever ikke en variation på samme måde, og derfor bliver færre mænd ramt.

Hvordan føles migræne og spændingshovedpine?

Mmigræne kommer af det græske ord ‘hemikrani’, som betyder ‘hemihalv’, hvilket betyder at det omhandler halvsidig hovedpine.

Omkring 10% af danskerne lider af migræne, og 3 ud af 4 af de ramte er kvinder. Herunder vil der komme de hyppigste kendetegn ved migræne:

  • Voldsom styrke 
  • Halvsidige og pulserende 
  • Ledsages typisk af kvalme og opkastninger 
  • Varer typisk fra 4 timer til flere døgn 
  • Gør patienten overfølsom over for lys og støj, og smerten forværres ved fysisk aktivitet.