Hvad er tøris?

  Mad

Tøris er en fast form for kuldioxid. For at gøre kuldioxid om til tøris leder man kuldioxid ud af en tank. Trykket skal være 50 bar, og væsken bliver krystalliseret, så den kan presses sammen til blokke, piller og andre former for tøris.

Hvad bruges tøris til?

Ved minus -78 grader begynder tørisen at tø, derfor benyttes det oftest til at afkøle med. De mest almindelige ting, som tøris benyttes til er:

  • Skabe en speciel effekt i form af røg eller tåge
  • Rense industriudstyr
  • Lynfryse mad for at sikre friskhed
  • Fryse rør når de skal repareres 

Hvad må du aldrig benytte tøris til?

I og med tøris har en så lav temperatur, gør det den farlig. Men hvis du håndtere den korrekt, er det helt ufarligt. Herunder vil der komme en række ting, hvor du ikke må anvende tøris:

  • Aldrig put tøris i munden 
  • Aldrig lad tøris komme i kontakt med din hud, den kan forårsage ætsning 
  • Tøris må aldrig opbevares eller håndteres i tilsluttede områder 
  • Aldrig server retter eller drinks som indeholder tøris uden at advare dine kunder
Hvad er tøris?

Hvad er tøris?