Hvordan kommer jeg til at løbe hurtigere?

Flere og flere danskere hopper i løbeskoene, og turnerer de danske veje tynde.

Hvis du ønsker at løbe hurtigere, så kan man ikke komme udenom det, træning er vigtigt. Uden træning bliver det utroligt svært at forbedre ens præstationer.
Nu tænker du sikkert at du bare skal afsted de næste 3 dage med 120 i timen, men det mindst ligeså vigtigt, at man ikke spænder buen for hårdt. Du skal huske at give kroppen de fornødne pauser mellem løbeturene, for at kunne genopbygge musklerne igen.

Træningsmetoder

Når du træner så er det ikke ligegyldigt hvordan du træner. Der er tre overordnede typer træningsopbygning, du skal forsøge at inkludere i din træning: Interval, tempoture, og distance.

Intervaltræning er med til at stresse kroppen, så den vender sig til at præstere på et højere niveau. Alt efter hvilken distance man ønsker at præstere på, kan der være forskellige intervaltyper. Et eksempel på en intervaltype er 4*1 km for fuld damp med 3 minutters pause imellem, hvor du står stille eller går.

Har du en målsætning om at løbe 10 km på 50 minutter, så kan du undervejs i optræningen forsøge at træne eksempelvis 5 km i samme tempo som du ønsker at kunne løbe med.  

Distancetræning er også vigtig for at kunne opretholde det ønskede tempo over hele distancen. Hvis man ønsker at forbedre sin tid på 5 km, så kan det være fordelagtigt at træne turer op til 8-9 km for at vende kroppen til at præstere længere tid af gangen.

Hvordan kommer jeg til at løbe hurtigere


Kost er vigtigt

Hvis du ønsker at forbedre dig så kan der være meget at hente gennem kosten. Hvis du spiser rigtigt, vil du opleve, at du får mere energi, når du er ude og løbe. Du føler dig altså mere oplagt, når du skal performe.

Hvornår du spiser op til en løbetur, kan også have en effekt på tiden. Spiser du for tæt på løbeturen, vil du føle dig tung, og er der gået for lang tid vil du mangle energi. Det er derfor vigtigt at finde den rette balance. Man siger, at man skal spise et solidt måltid 3 timer før man starter aktiviteten, og mange spiser ligeledes et let måltid en halv time før, eksempelvis en banan.

Når du har været ude og løbe en hård tur er det vigtigt, at man får energi indenbords indenfor en halv time efter, man har trænet. Der snakkes nemlig om ”det åbne vindue” en halv time efter træning, hvor kroppen har brug for energi for at kunne restituere optimalt. Et eksempel på et restitutionsmåltid kunne være en banan og et glas kakaomælk.

Hvis du ikke er helt nede i vægt, kan det også være en fordel at tabe sig. Man siger nemlig, at man løber 2-3 sekunder hurtigere pr. km for hvert kilo man smider. Derfor kan der altså være meget tid at hente hvis man kan barbere 4-5 kg eller mere af.

Sov nok

Den mest oversete måde at forbedre sine løbeegenskaber er via søvn. Det er nemlig om natten at vores krop restituerer og genopbygger musklerne. Hvis ikke kroppen får nok søvn, så har musklerne ikke restitueret optimalt, og man er derfor ikke ligeså veloplagt. Derfor anbefales det, at du sover minimum 8 timer.