Hvad er fodbold?

Fodbold defineres ved en holdsport som bliver spillet af to hold á 11 spillere, som bruger en bold. Fodbold betragtes som den mest udbredte sport i verden, og spilles på en rektangulær bane af naturgræs eller kunstgræs. Meningen med selv spillet er at få bolden ind i modstanderens mål. Det er kun målmændene som må røre bolden med hænderne inden for banens afmærkede område. Resten af holdet bruger oftest fødderne til at spille bolden, nogle gange med deres torso eller hoved for at få fat i bolden i luften. Det hold som har scoret flest mål ved fodboldkampens afslutning, vinder. Hvis stillingen er lige ved spillets afslutningen, er fodboldkampen endt uafgjort. I nogle konkurrencer, hvor der skal findes en vinder, som ved en finale i en turnering, bliver spillet forlænget spilletid og/eller en straffesparkskonkurrence. Det moderne boldspil blev opfundet i England efter dannelsen af The Football Association, hvis regler fra 1863 danner grundpillen for det spil, som der bliver spillet i dag. Internationalt bliver fodbold styret af FIFA, som står for konkurrencer, og IFAV står for reglerne. Den største konkurrence i fodbold er VM i fodbold, som bliver afholdt hvert fjerde år siden 1930.

Hvad er fodbold?

Spillere, udstyr, dommer og bane.

Hvert hold står som tidligere beskrevet af max 11. spillere (uden udskiftere), hvor én skal være målmand. Ifølge reglerne skal der minimum være 7 spillere.

Det vigtigste udstyr, som spillerne skal bruge er en trøje, shorts, sokker, fodboldstøvler og passende benskinner. Spillerne må ikke bruge noget, som kan skade dem selv eller andre spillere, som smykker og ure. Alle spillere på et hold skal bærer ens spillerdragter, bortset fra målmanden, som skal bære tøj, der ikke ligner det, som bæres af andre spillere eller dommerne.

Der er regler for, hvor mange udskiftninger man må benytte sig af i løbet af en fodboldkamp. Det højeste antal udskiftninger i internationale konkurrencer og nationale ligaer er tre. Oftest bliver spillere udskiftet på grund af skader, træthed, ukampdygtighed, taktisk ændring eller tidsspilde, hvis en fodboldkamp forløber godt. I de fleste seniorkampe må en udskiftet person ikke spille videre, men i de lavere rækker i Danmark tillades de såkaldte flyvende udskiftninger.

Spillet styres af en dommer, som hjælpes af to linjedommere. I mange professionelle fodboldkampe er der også en fjerde dommer, som hjælper dommeren og står til rådighed, hvis en dommer skal udskiftes.

Banen i internationale professionelle kampe skal være 100-110 m og bredden er på 64-75 m. Hvorimod baner til ikke-internationale fodboldkampe er 91-120 m lange og 45-91 m bred.

Bold i og ude af spil

De store tilstande i fodbold er ”bold i spil” og ”bold ude af spil”. I begyndelsen af hver halvleg, indtil halvlegen slutter, er bolden altid i spil, undtagen når den forlader banen eller spillet stoppes af dommeren. Når bolden skal sættes i gang i gen, sker det ved en af de nedenstående metoder.

  1. Give bold op: Efter et mål af modstander-holdet eller ved en halvlegs start.
  2. Indkast: Når bolden har krydset sidelinjen helt, gives bolden til det hold, som ikke ramte bolden til sidst.
  3. Målspark: Når bolden helt har krydset mållinjen uden at et mål er scoret og sidst er ramt af en fra det angribende hold, gives bolden til det forsvarende hold.
  4. Hjørnespark: Har bolden krydset mållinjen uden at et mål er scoret og sidst rørt af en fra det angribende hold, gives bolden til det angribende hold.
  5. Indirekte frispark: Gives til det modsatte hold ved ureglementerede forseelser, visse tekniske fejl, eller når spillet stoppes på grund af fare eller udvisning af en modstander uden en bestemt fejl er sket. Et mål må ikke scores direkte fra et indirekte frispark.
  6. Direkte frispark: Gives til det ramte hold ved reglementerede forseelser.
  7. Straffespark: Gives til det ramte hold ved en forseelse, man normalt kan få direkte frispark for, men som er sket i modstanderens straffespark.
  8. Dommeren lader bolden falde: Når dommeren har stoppet af en anden grund, som en alvorligt skadet spiller, afbrydelse på grund af en person uden for banen eller bolden går i stykker, hvilket sjældent sker.