En solformørkelse er et fænomen, der til tider opstår, når Månen krydser Solens bane. Det er situationen, hvor Jorden står i skyggen af Månen, hvorfor man oplever at se en sort cirkel med et glødende skær. Solformørkelse kan forekomme på to punkter, når Solens bane bliver krydset af månen. Det sker i det, der er kendetegnet som ekliptika, hvor fænomenet finder sted. Det er ikke alle, der vil opleve selve solformørkelsen, når det sker. Månen danner en skyggeplet på Jorden, som er delt i to områder. Når skyggepletten er dannet på totalitetsområdet, kaldes det umbra, men der dannes også et halvskyggeområde, der kaldes penumbra. Hvis du befinder dig i området, hvor der er halvskygge, vil du opleve, at der er delvis solformørkelse.
Solformørkelse er endvidere delt op i flere kontaktpunkter. Når Månen kredser rundt om Jorden, skal man huske på at Jorden også kredser rundt om sig selv, hvorfor skyggepletten hurtigt kan bevæge sig. Forholder du dig på fast jord, vil du opleve, at der første kontakt ”tages” et lille stykke af Solen. Ved anden kontakt bliver Solen helt dækket, og det er her man oplever et skær rundt om den sorte cirkel (Månen). Det er fænomenalt, når totaliteten finder sted. Sidste kontakt sker, når månen så småt har krydset Solens bane, hvorfor Solen atter kommer frem. Alt dette sker på forholdsvis kort tid, hvorfor man skal være klar i øjeblikket, da der kan gå år før fænomenet igen opstår. Endvidere er det vigtigt at bemærke, hvor man har udsyn til solformørkelsen, da Månen ikke er stor nok til at dække hele Jorden.

Datoer for solformørkelse og synlighed
Den kommende solformørkelse finder sted 4. december 2021, hvor det vil være synligt fra Antarktis. Dernæst er det følgende datoer:
- 20. april 2023 – synligt fra Sydøstasien (hybrid formørkelse)
- 8. april 2024 – synligt fra Mexico, Canada og USA
- 12. august 2026 – synligt fra Island, Spanien, Østgrønland og Atlanterhavet
- 2. august 2027 – synligt fra Nordafrika, Den Arabiske Halvø og Gibraltar
- 22. juli 2028 – synligt fra Australien, New Zealand og Det Indiske Ocean
- 25. november 2030 – synligt fra Australien, Det Indiske Ocean og Sydafrika
Hvor lang tid varer solformørkelser?
Det varierer selvfølgelig alt efter, hvor du befinder dig. Ud fra ovenforstående datoer og synlighed, skal du ikke regne med at se en solformørkelse fra Danmark, men når det endelig sker, så varer det i omtrent syv minutter. Selvom processen kan tage flere timer, opleves det i kortere tid på Jorden.
Hvornår kan næste solformørkelse opleves i Danmark?
Den seneste solformørkelse, som kunne opleves i Danmark, var d. 10. juni 2021. Selvom solformørkelser sker med jævne mellemrum – inden for ca. 18 måneder, så går der omtrent 370 år før fænomenet rammer det samme område, hvorfor det bliver engang i år 2391. Hvis du derfor er gået glip af det denne gang, men gerne vil nå at opleve det i nærmeste fremtid, kræver det at du rejser til et område, hvor fænomenet kan overværes.
Beskyt dine øjne mod Solens stråler
Det kan give varige skader på synet, hvis man ikke anvender de rette briller. Brillerne skal være udviklet til formålet, og man kan finde solformørkelsesbriller, når man søger efter det på internettet.