Hvad er en fodbold lavet af?

Før i tiden blev en fodbold lavet af læder, men i dag bliver fodbolde lavet af et syntetisk lædermateriale kaldet polyurethan (PU). Grunden til man valgte at skifte materiale er, at rigtig læder absorberer vand, som gør bolden tung. Hvorimod det syntetiske læder ikke absorbere nær så meget vand, hvis det overhovedet absorbere noget. Derudover giver materialet en blødere bold, et bedre touch på bolden og du får en bedre fornemmelse af boldens retning. Så alt i alt øger polyurethan din kontrol over bolden.

De lidt billigere bolde, som bliver brugt til de yngste spillere er lavet af PVC, et plastik materiale. Det gær bolden mere let og holdbar, men den kan være svær at styre, da de ofte vejer mindre end fodbolde lavet af PU.

Hvad er en fodbold lavet af?

Under boldens overflade

Udover materialet på overfladen af fodbolde, er der også forskel på gummiblæren i bolden, som er den del, der rummer luften. Gummiblæren kan findes i to materialer:

Bytul holder godt på luften og gør bolden slidstærk. Denne form for gummiblære er god, hvis man spiller på hårde overfalder, såsom fliser eller grus.

Latex er et blødt materiale og god til fodbolde, som bruges til græs. Latex holder ikke ligeså godt på luften som butyl, og derfor skal bolde med latex pumpes oftere end fodbolde af butyl.

Ligegyldigt hvilket materiale bolden er lavet af, så må bolden aldrig føles blød og/eller svampet når du køber den. Skulle bolden være blød når du køber den, kan den være svært at styre, og den bliver nemmere slidt.

Hvad er den rette størrelse?

Fodbolde findes i flere forskellige størrelse, som passer til spillernes alder:

  1. Størrelse 5 (22 centimeter i diameter) – fra U16 og op (U15 drenge spiller også med størrelse 5)
  2. Størrelse 4 (20 centimeter i diameter) – fra U9 – U15
  3. Størrelse 3 (18 centimeter i diameter) – U7 + U8
  4. Størrelse 1 og 2 er minibolde til at forbedre ens teknik eller bare til at have det sjovt.

Det er vigtigt at et barn ikke spiller med en for stor bold, fordi det er hårdt og dårligt for kroppen, da det kræver for mange kræfter af barnet at spille med en for stor bold. Dog er det lettere for barnet at lære at sparke rigtig til bolden, hvis bolden har den rigtige størrelse. Derfor er det vigtigt, at købe en bold med en størrelse, som passer til dit barns alder. Skal du derimod bare ud af at have en bold i en generel størrelse, anbefales en størrelse 4. Fordi det er en gennemsnitlig bold, som både børn og voksne kan få glæde af.

Hvad koster en fodbold?

Prisen på fodbolde kan svinge fra 50 kroner og på til over 1000 kroner. Som med så mange andre ting, så hænger pris og kvalitet sammen. Dog er det ikke nødvendigt at købe den dyreste bold for at kunne spille i fritiden. Typisk vil en dyrere bold være nemmere at håndtere, holder formen og har ikke så stort optag af vand, når det regner. Derfor vil en dyr bold være alle pengene værd, hvis du på forhånd ved, hvor ofte du kommer til at bruge bolden. Hvorimod hvi du blot skal have en bold i din have, som du og ungerne kan bruge hen over sommeren, så kan det være en god ide at købe en mindre dyr fodbold.