Hvad er badminton?

Badminton er en ketsjersport for to eller fire spillere (hhv. single og double). Formålet med spillet er at slå fjerbolden med ketsjeren, så bolden flyver over nettet til den anden banehalvdel, således at modstanderen ikke kan nå bolden, før den rammer jorden indenfor banens grænser.

I 2006 kom et nyt pointsystem (meget lig det, der tidligere blev brugt i bordtennis). Der spilles først til 21 point, og både den servende og modtagende part kan score point ved hver vundet bold. Skulle der opstå pointlighed ved 20, spilles der indtil den ene part fører med to point, dog højest til 30.

Sportens popularitet varierer meget fra land til land, og Danmark er et af de lande, hvor den har sin største udbredelse, hvor der er tradition for topresultater. Badminton har sin største udbredelse i Asien: Kina, Indonesien, Malaysia, Korea og Japan. I mange af de asiatiske lande er badminton deres nationalsport, hvilket gør badminton til en af de mest populære sportsgrene i verden.

Hvad er badminton?

Historie

Angiveligt har badminton rødder tilbage til det gamle Grækenland og en række lande i østen. Den moderne udgave kan spores til Inden, hvor britiske soldater i 1860’erne. Soldaterne tog en leg til sig, hvor det gik ud på at holde en fjerbold i luften med en ketsjer. Soldaterne tilføjede et net, og dermed var badminton født.

Navnet badminton kom efter at hertugen af Beuaforts residens Badminton House. Nogle af de indiske soldater spillede med hertugens børn, og de begyndte at omtale spillet som Badminton.

Den første badmintonklub hed Bath Badminton Club, som blev stiftet i 1877 i nærheden af badminton House, og i 1893 nedskrev det engelske badminton forbund et regelsæt der stort set svarer til nutidens.

The International Badminton Federation (IBF) blev stiftet i 1934 af Canada, Danmark, England, Frankrig, Nederlandene, Irland, New Zealand, Skotland og Wales.

Badminton blev introduceret i det olympiske program i 1992. Forinden havde sportsgrenen været en demonstrationssport ved legene i 1972 og 1988.

Verdens hårdeste badmintonslag blev i 2019 mål til en fart på 493 km/t af Tan Boon Heong, før var det danskeren Mads Pieler Kolding som hade rekorden med en fart på 426 km/t.