Hvad er Backgammon?

Backgammon er et over 5000 år gammelt brætspil, hvilket gør det til blandt de ældste kendte brætspil. Backgammon stammer antageligvis fra andre lignende spil i Mesopotamien, Sumer eller Ægypten, men man ved også, at det blev spillet i Oldtidens Grækenland. Det lignende spil med navnet Tabular eller ludus duodecim scriptorum, der betyder ’spillet med de tolv linjer’ blev også gravet ud af Pompejis ruiner og har været spredt over det meste af Europa via de romerske legioner.

Backgammon i formen som vi kender det i dag, stammer fra Persien og efterfølgende blev det spillet i Arabien. Omkring det 13. århundrede har man fundet omtaler af Backgammon i spanske manuskripter, men det var her forbudt, da det blev betragtet som hasardspil. Dette førte til, at man begyndte at gemme spillet, og dette er grunden til, at man i dag ofte finder Backgammon i en kuffert, og denne form var derfor ikke grundet et ønske om praktisk opbevaring, men derimod en form, der gjorde det muligt at skjule i eksempelvis bogreolen.

Regler

Backgammon originale bræt består af 24 spidser, fordelt på 4 kvadranter. De 24 spidser er ofte nummeret fra 24-1. Spidserne fra 1-6 kaldes for spillerens ”hjemland” eller ”hjem”, hvorimod nummer 7-12 kaldes for ”ydre hjemland”. Nummer 13-18 er modstanderens ydre land og 19-24 er modstanderens hjemland. Hver spiller starter med 15 brikker i en farve.

Målet i Backgammon er at få spillet alle sine brikker til sit hjemland, derefter tage dem af brættet. Den første til at nå dette, har vundet spillet.

Tuneringer

Backgammon betegnes og spilles som en seriøs tankesport, hvor der afholdes både nationale og internationale mesterskaber i Backgammon. Hvert år arrangere World Backgammon Association en European Backgammon Tour, hvor de deltagere som har scoret flest point undervejs på touren mødes i finalen og kæmper om titlen. Det Danske Backgammon Forbund afholder hvert år de åbne nordiske mesterskaber, som er en af verdens største tuneringer, hvor der er deltagere fra mange nationer. På nationalt plan afholder Dansk Backgammon Forbund danmarksmesterskaber, både individuelt og for hold.

Siden 1967 er der blevet afholdt verdensmesterskaber. Siden 1978 er det fast blevet afholdt i Monte Carlo. 6 danskere har formået at vinde verdensmesterskaberne i backgammon

Hvad er backgammon
Hvad er backgammon?