Hvad er gin lavet af?

Gin er defineret som en destilleret alkoholisk drik, med en smagsat af enebær. Gin er primært kendt som et produkt fra England, men den i dag produceres det over hele verdenen. Bare i Danmark bliver der alene produceret over 50 brands. Gin anvendes traditionelt i aperitiff-drinks som gin og tonic, dry martini og Tom collins.  Navnet ”gin” stammer fra det nederlandske navn genever, som har oprindelse i det franske ord for enebær geniévre, som kommer fra det latinske ord juniperus, som er det latinske navn for ene-slægten. Selve drikken gin tilskrives en professor i medicin, Fransiscus Sylvius i Leiden. Han benyttede i 1600-tallet alkohol blandet med enebær, som et godt og billigt middel mod smerter i nyrerne. Herefter spredte det sig videre til resten af England, efter at den nederlandske Wilhelm af Oranje kom på den britiske trone 1689. De engelske soldater fik under religionskrigene smag for den. Gin blev solgt på apoteker og benyttet mod diverse plager. Den Nederlandske gin eller genever, er helt anderledes end den engelske gin, som vi kender i dag. Den blev fremstillet af byg og lagres ofte på træfade, hvilket gav en smag som minder om whiskey.

Hvad er gin lavet af?

Hvordan bliver gin fremstillet?

Oprindeligt blev gin produceret på kedler, ved at en neutral alkohol blev gendestilleret sammen med botaniske elementer såsom: bær, frugter, frø, rødder, blomster, urter og krydderier. Typisk er enebær altid en af de anvendte botaniske elementer. Det er dog tilladt at anvende essenser i stedet for botaniske elementer, dette har dog betydning for klassifikationen. Ofte bliver klassiske botaniske elementer som f.eks. korianderfrø, lakrids og kardemomme. Siden 1800-tallet er kolonnekedler (coffey-still) blevet anvendt til fremstilling af gin.

Definitionen af gin

Ifølge til EU-regler er der 4 typer af gin:

  1. Enebær-flavoured spiritus: Denne typer inkludere de tidligste typer af gin. Denne type produceres i en kedel af gæret korn til 68% ABV, efterfulgt af en gendestillation med botaniske elementer for at udtrække de aromatiske stoffer. Aftapningen sker med minimum 30% Alkohol.
  2. Gin: Dette er en enebær-flavoured spiritus, hvor aromastofferne kan være tilsat som essenser til en neutral alkohol uden at der er sket en gendestillation. Der skal være et tydeligt præg af enebær, som kan være tilsat som essens.
  3. Distilled gin: Denne form for gin produceres udelukkende ved gendestillation af ethanol som har været destilleret op til 96%. Den er baseret på landbrugsprodukter som eksempelvis korn, frugt, bær mf. Ved gendestillationen skal der anvendes alle de botaniske elementer, som indgår i ginnen. Der må ikke tilsættes essenser efterfølgende, bortsæt fra sukker og hermed bliver ginnen af typen ”Old Tom Gin”.
  4. London gin: Denne gin defineres af produktionsmetoden, og ikke den geografiske oprindelse. London gin kan produceres hvor som helst i verden og fremstilles af ethanol af landbrugsoprindelse, og skal have et maximum methanol indhold på 5 gram per hectoliter af 100% ABV ækvivalent. London dry gin må maksimalt tilsættes 0,1 gram sukker per liter, og må heller ikke tilsættes farve eller andre ting, bortset fra vand. London Gin er næstes altid produceret som London Dry Gin.