Momo er en dukke med et kvindeansigt. Hun har udstående øjne, sort hår, et uhyggeligt smil og en fuglekrop. Ifølge flere medier herunder Daily Beast, skriver at hun er skabt af et japansk firma, som laver special effects. Der er ingen tvivl om, at Momo er uhyggelig, men hun er ikke farlig da hun er et internetfænomen.
Hvad gør Momo?
Grunden til at Momo er blevet et omdiskuteret emne, fordi hun skræmmer børn på de sociale medier. Det Momo gør er at hun kontakter børn på de sociale medier såsom Snapchat og Whats App og SMS. Hun prøver at lokke dem til at udføre farlige opgaver, eksempelvis skære i sig. Hvis barnet/ modtageren nægter at udføre opgaven, begynder Momo at true med at gøre onde ting ved barnets familie.
Problemet ligger i, at der ikke er en ond og farlig bagmand som sidder og sender Momo-challenges ud til børn. Det er derimod børnene selv, som gør sender challenges til hinanden.
Er Momo farlig?
Nettet har i langtid været fyldt med rygter om, at Momo har fået børn til at skade sig selv og nogen har taget endda taget livet af sig selv i Indien, Argentina og Colombia. Dog er der ingen dokumentation for, at det rent faktisk er sket. Men Momo er ikke farlig det handler om endnu en challenges på de sociale medier i samme båd som Icebucket Challenge og Buttleflip. Den eneste grund til at nogle mener at Momo er farlig er, at børnene er i risiko for at blive hængt ud på nettet.
Hvordan opstår fænomener som Momo?
Fænomener på de sociale medier opstår, fordi det er sjovt at skræmme hinanden. Det at skræmme hinanden venskabeligt er blevet en del af børnekulturen. Problemet er at det bliver spredt rigtig hurtigt og på meget kort tid på de sociale medier. Spørgsmålet er så om det er godt eller om det er et problem. Det bliver jo hurtigt et problem når det er fænomener, som har som mål at skræmme børn. Det at skræmme videnskabeligt er okay, så længe det ikke tager niveauet højere op, til der hvor der pludselig er rygter om at børn skader sig selv eller begår selvmord for at gøre dette sociale medie fænomen tilfreds.
Hvad skal forældrene gøre?
- Tal stille og roligt med dit barn
- Barnet skal have oplevelsen af at, ”Nåååååeh er det bare Momo”
- Fortæl dit barn at det kan være fake news
- Blokér og fortæl det til en voksen
- Anmeld det til politiet og det sociale medie
- Dit barn kan godt være involveret, selv om du ikke ved det
- Hjælp børnene med at stoppe historien