Hvad koster det at købe aktier?

Prisen på en aktie afhænger af, om investorerne på markedet forventer, at virksomheden, som du køber aktier i, vil vokse, og i så fald hvor store forventninger, de har til vækst. Det afhænger selvfølgelig også af aktiens pris og hvor mange aktier du køber. Aktiekurserne svinger hele tiden op og ned, hvilket gør det endnu sværere at afgøre en bestemt pris på at købe aktier.

Desuden koster det dig typisk et gebyr til banken, som du køber aktier fra. Dette gebyr kaldes kurtage og består typisk af en fast procentdel af aktiens værdi. Prisen på kurtage er fastsat af banken, som du handler med. De billigste mæglere tager 0,05 % i handelskurtage, og de fleste større banker tager 0,015 % i handelskurtage.

Oveni dette kommer de skjulte omkostninger, som også kaldes Spread, det vil sige forskellen på kursen, som du købte aktien for, og det beløb, du sælger aktien for igen. Normalt skal du regne med, at det samlet vil koste dig ca. 1 % af beløbet, du har handlet for, at købe en aktie.

Skulle du ende med at lave overskud på aktier, så skal du også betale skat af dit overskud. I 2019 bliver man beskattet med 27% af de første 54.000 kroner. Tjener man mere end 54.000 kroner, bliver man beskattet med 42%.

Skulle du dog have tabt på aktier et år, så kan du fraregne det underskud et andet år.

Hvad koster det at købe aktier