Hvad er træpiller? Og hvad bruges træpiller til?

træpiller

Træpiller er et biprodukt fra træ-industrien og kan bedst betegens som meget små træbriketter lavet af hårdt sammenpresset savsmuld. Træpiller bruges i private hjem til at fyre op med i brændeovne og stokerfyre. Fordelene ved at fyre med træpiller er bl.a., at man kan opnå en meget kontrolleret og jævn forbrænding, samt at træpiller er et helt rent produkt, der ikke indholder harpiks, fugt, knaster eller bark, sådan som almindeligt brænde gør.

Er træpiller en klimavenlig form for brændsel?

Træpiller er blevet mere og mere populært i de danske hjem som følge af det tiltagende fokus på klima og miljø. Mange mennesker har behov for at opvarme deres bolig med andre midler end fjernvarme. Samtidigt har de fået øjnene op for, at traditionelle brændsler såsom fyringsolie er meget skadeligt for klimaet, da både produktionen af olien samt selve afbrændingen afgiver store mængder CO2. Træpiller er en mere miljøvenlig form for brændsel end fyringsolie. Det er de bl.a., fordi de ikke indeholder giftige eller tilsatte stoffer, der frigives til luften ved afbrændingen. Træpiller kan også opfattes som et mere klimarigtigt valg, da træpillerne under afbrændingen kun udleder den mængde CO2, som træet har optaget under sin vækst, og som træet alligevel ville havde udledt, hvis det rådnede i skovbunden.

Hvordan opbevarer man træpiller, så de holder kvaliteten?

Træpiller kræver den rigtige opbevaring for at sikre, at brændingsværdien ikke mindskes. Vigtigst af alt er det, at træpillerne holdes tørre. De må ikke udsættes for fugt, da de så svulmer op. Opsvulmede træpiller brænder for hurtigt, og det resulterer i større mængder aske og smuld. Den bedste måde at opbevare træpiller på er godt pakket ind og placeret på et lager, i et skur eller en overdækket garage.