Hvad er komposition?

Komposition er opbygningen af et kunstværk. Det omhandler måden, det enkelte kunstværk er sat sammen på. Komposition kan også være opbygningen af et musikalsk værk, billeder og tekster. Udtrykket komposition bruges mest indenfor musik. Det udtrykkes ved at den person der har sat musikstykket sammen, kaldes en komponist.

Komposition i forhold til litteratur

Komposition i forhold til litteratur omhandler både indre-og ydre komposition. Ydre komposition er formen og genren, som forfatteren har valgt. Eksempelvis en roman, et digt eller en novelle. Den indre komposition er, hvordan budskabet er formidlet, og hvordan det hele er struktureret. Fx ude-hjemme-ude i eventyr, når helten drager ud i verden, overvinder modstand, og vender hjem med prinsessen og det halve kongerige. Et andet eksempel er den såkaldte ”stream of consciousness”, hvor karakterernes tanker flyder rundt uden fast kommatering og kontrol.

Komposition i malerier

Komposition i malerier er maleriets opbygning og hvordan maleriet præsenterer sit motiv. Det kan fx være symmetrisk komposition, hvor de enkelte dele er arrangeret regelmæssigt eller som spejlbilleder, så de balancerer i forhold til hinanden. Et maleri har linjer, dvs. man kan give dem, som kigger på billedet, en guideline til hvor øjnene skal kigge hen. Et maleri kan også være komponeret, så det har det gyldne snit. Det gyldne snit er, når kunstneren rykker det centrale motiv og horisonten i maleriet op og ned i forhold til midten af billedet, så det rammer det gyldne snit, der giver en harmonisk opbygning.

Hvad er komposition?
Hvad er komposition?