Hvad er KOL?

KOL eller kronisk obstruktiv lungesygdom er en kronisk lungesygdom, som man skal leve med resten af livet, når den først er konstateret. KOL forsnævre luftvejene. Derfor kræver det mere energi at transportere ilt og trække vejret. Lungefunktionen er nedsat, og man kommer nemt i åndenød.

Hvad er KOL?
Hvad er KOL?

KOL bliver værre og værre

KOL kommer gradvist og blive værre og værre. Det er vigtigt, at KOL bliver opdaget tidligt, så man kan nå at behandle den og stoppe den i at udvikle sig. Jo længere KOL får lov til at udvikle sig uden behandling, desto alvorligere bliver graden af KOL. Jo værre lungefunktion, desto værre KOL.  KOL kan være arveligt, derudover har rygere og forhenværende rygere øget risiko for at få KOL. Ved mild KOL er lungefunktionen nedsat til 80 %, ved moderat KOL er lungefunktionen nedsat til mellem 50 og 79 %, og ved alvorlig KOL er 30 til 49 % af ens lungefunktion tilbage.

Kendetegnerne ved KOL

Mild KOL kan have symptomer som hoste og slim. Desuden bliver du forpustet, når du går op i tempo. Ved moderat KOL oplever du også hoste, slim og at blive forpustet, når tempoet er højt. Desuden kan du have problemer med at udføre hårdere arbejde. Det tager lang tid for dig at komme dig efter en forkølelse eller lungeinfektion. Alvorlig KOL har samme kendetegn som moderat KOL. Derudover påvirkes din evne til at arbejde og udføre almindelige opgaver i eget hjem, du kan have svært ved at bevæge dig eller komme rundt, og du bliver let træt og udmattet, når du har alvorlig KOL.