Hvad er en klumme?

Måske har du haft en avis mellem hænderne, hvor indholdet pludselig afviger fra det klassiske indhold, men i langt højere grad er et indspark eller et opråb i en debat. Sådan ser klummer typisk ud.  
En klumme er en kommentar, der ofte er skrevet i en avis. Det der kendetegner en klumme er at, det typisk er en der har noget på hjerte, som ønsker at give nye vinkler til en debat.
Klummer kan omhandle hvad som helst, men ofte omhandler det emner der er oppe i tiden, da det gerne er det som fanger læserens opmærksomhed.
 Ofte er man ikke i tvivl om hvilke holdninger klummeskribenten har, og hvilke budskaber vedkommende vil ud med.

Skrives ofte af journalister

Typisk vil en klumme være skrevet af en journalist, der vender tilbage med en klumme eksempelvis en gang om ugen. Så kaldes klummen eksempelvis ”Jens Jensens klumme”.

Selvom langt de fleste klummer er skrevet af journalister eller forfattere, så kan klummer også være skrevet af fagmænd. Eksempelvis har den tidligere cykelrytter og nuværende sportsdirektør Brian Holm gerne en klumme under Tour De France i en af morgenaviserne.

Oprindeligt var en klumme en betegnelse for en side eller en spalte der var produceret i en søjle lignende opstilling, men opbygningen kan i dag sagtens afvige.

Ofte har en avis nogle grundholdninger, men når der bliver skrevet en spalte, så er det skribentens egne holdninger som kommer til udtryk.

Sådan skriver du klummer

For at skrive en god klumme kan det ofte være en god idé at være humoristisk og/eller sarkastisk. På den måde giver man ens opinion lidt ekstra liv.  En anden god idé til at skrive en god klumme er at være provokerende i budskabet, på den måde kan man sandsynligvis få en reaktion frem fra læseren.

Når man skriver en klumme, så er den skrevet som jeg-fortæller, det vil sige, at man bruger vendinger som ”jeg synes” eller ”jeg mener”.  

Sproget i klummer skal gerne være skarpt, og man skal gerne være reflekterende i sin tekst. Det er dog vigtigt, at man holder sproget på noget der minder om hverdagsniveau, da en klumme ofte henvender sig til den brede befolkning.

Det kan være en god idé at overveje at bruge én eller flere appelformer, når man skriver klummer. Man bør altså overveje at bruge logik, følelser eller troværdighed.

Har ens klumme en vis størrelse, så bør man overveje at lave en konklusion, der samler op på de vigtigste pointer man har skrevet.  

Hvad er en klumme