Hvad er en blowerdoor-test?

blowerdoor test

Inden du kan flytte ind i dit nye hus, så skal tætheden kontrolleres og godkendes. Tætheden testes via en Blowerdoor test – også kaldet trykprøvning.

I 2016 blev det et lovkrav, at nye huses tæthed skal kontrolleres, inden huset kan blive godkendt til beboelse. Bygger du selv huset, er det dit ansvar at sørge for, at huset er tæt. Har du derimod allieret dig med et typehusefirma, så er det firmaet, der står for at udføre testen, inden du kan overtage huset.

Derfor er det vigtigt, at huset er tæt

Overtager man en ældre hus, er der chance for utætte vinduer, døre og tag. Det kan gøre det svært at holde fugt ude af boligen, hvilket øger risikoen for fugtskader.

Bor man i et utæt hus, vil man opleve, at varmen slipper ud gennem bygningens samlingsdele, døre og vinduer, hvilket fører til varmetab og ubehag, da kold udeluft presses ind gennem klimaskærmen, og indeluft suges ud. Det vil sige, at der skal bruges mere energi for at vedligeholde en behagelig temperatur i boligen.

Investér i en blowerdoor test

Overtager man et ældre hus, kan det være svært at identificere utætheder, og oftest opdager man dem først efter et stykke tid. Står du derimod med et nybyggeri, er det muligt at forebygge utætheder med en blowerdoor test.

Som udgangspunkt er det ikke en lovkrav at få udført en blowerdoor test, alligevel stiller loven visse krav til husets tæthed, inden det er godkendt til beboelse, som en blowerdoor test er den eneste, der kan dokumentere.

For at en blowerdoor test kan udføres, er det nødvendigt, at dampspærren ikke er synlig, og alle installationer er udført. Det giver de bedste omstændigheder for at opdatere utætheder og udbedre disse, inden væg og loft sættes op. På den måde undgår man at skulle udføre unødvendigt arbejde senere.

En fortrykprøvning kan være en god forsikring

Ved at investere i en fortrykprøvning kan man spare både tid og penge ved at identificere or reparere eventuelle utætheder, mens de stadig er synlige og lettilgængelig.

Bliver utætheder først opdaget under den endelige trykprøvning, betyder det oftest større omkostninger og forsinkelser, da udbedring kræver demontering af inventar og vægbeklædning.