Selve det at koge ris er forholdsvist simpelt. Men alligevel har vi alle prøvet at stå og ikke kunnet huske, hvordan man koger ris. Specielt hvis du er studerende er det nemmere og billigere at lære at koge ris fremfor at benytte kogeposer. Derfor er der herunder samlet en række tips og tricks til, hvordan du nemmest koger ris, uden de brænder på.
Hvad skal man bruge?
De eneste ting du skal bruge er en kasserolle eller en gryde med låg. Derudover skal du bruge ris, vand og lidt salt.
Forberedelse inden kogning
Du skal starte med at skylle risene i en si under rindende vand. Den gode tommelfingerregel er 1½ dele vand til 1 del ris, som passer til en person. Skulle du komme ud for, at skulle koge ris til flere personer, så ganger du bare op. Eksempelvis til 2 personer er det 3 dl vand og 2 dl ris. Til 4 personer 6 dl vand og 4 dl ris.
Hvordan koger du ris – Den sikre måde (alle ristyper)
Fremgangsmåden forlyder sådan her:
- Hæld vand i en kasserolle eller en gryde og skru højt op for varmen.
- Når vandet koger hæles risene i, sæt låget på og skru ned på en af de laveste temperaturer.
- Lad risene herefter simre i ca. 11 minutter.
- Tag kasserollen eller gryden af blusset.
- Lad risene stå yderligere 11 minutter uden varme.
- Husk ikke at tag låget af undervejs, for at undgå at risene brænder på.
- Herefter er risene klar til servering.
- Samlet tilberedningstid er på cirka 22 minutter.
Hvordan koger du ris – Den hurtige måde
- Hæld vand i en kasserolle eller gryde og skru højt op for varmen.
- Når vandet koger hæles risene i, sæt låget på og skru ned på en af de laveste temperaturer.
- Las risene simre i 15 minutter, herefter er de færdige.
- Husk ikke at tag låget af, for at sikre at risene ikke brænder fast.
- Herefter er risene klar til servering.
- Tilberedningstiden er på 15 minutter.
Hvordan koger man brune-og vilde ris?
Ønsker du at lave brune ris eller vilde ris, skal de have lidt længere tid. Dette skyldes at disse ris, har en ekstra skal som forlænger kogetiden. For at koge disse salgs ris, skal du følge ovenstående fremgangsmåde. Men i stedet for 11 minutter skal de have 15 minutter. Det betyder at du lader dem simre i 15 minutter og herefter lader dem stå med låg uden varme i 15 minutter. Denne tilberedning tager 30 minutter.