Hvad er komposition?

Komposition er opbygningen af et kunstværk, dvs. måden, det enkelte kunstværk er sat sammen på. Komposition kan både være opbygningen af et musikalsk værk samt billeder og tekster. Udtrykket komposition bruges mest indenfor musik, hvor navnet på den, der har sat det enkelte musikstykke eller sang sammen, kaldes en komponist.

Komposition er, når man taler om litteratur, både ydre komposition og indre komposition. Ydre komposition er formen og genren, som forfatteren har valgt, fx en roman med kapitler, et digt og en novelle. Den indre komposition er, hvordan budskabet er formidlet, og hvordan det hele er struktureret. Fx ude-hjemme-ude i eventyr, når helten drager ud i verden, overvinder modstand, og vender hjem med prinsessen og det halve kongerige. Et andet eksempel på indre komposition er den såkaldte ”stream of consciousness”, hvor karakterernes tanker flyder rundt uden fast kommatering og kontrol. Dette er også indre komposition.

Komposition i malerier er maleriets opbygning og hvordan maleriet præsenterer sit motiv. Det kan fx være en symmetrisk komposition, hvor de enkelte dele er arrangeret regelmæssigt eller som spejlbilleder, så de balancerer i forhold til hinanden. Et maleri har linjer, dvs. man kan give dem, som kigger på billedet, en fornemmelse af, hvor øjnene skal hen, når de kigger. Et maleri kan fx også være komponeret, så det har det gyldne snit. Det gyldne snit er, når kunstneren rykker det centrale motiv og horisonten i maleriet op og ned i forhold til midten af billedet, så det rammer det gyldne snit, der giver harmonisk opbygning.